24 Eylül 2024 Salı

Hukuk örgütleri: Savunma susmadı, susmayacak

Cumartesi Anneleri ve Avukat Murat Çelik'in uğradığı polis işkencesine ilişkin basın açıklaması düzenleyen hukuk örgütleri, "Avukat Murat Çelik'e uygulanan şiddetin de Cumartesi Annelerinin her hafta engellenen hak mücadelesinin de demokratik talepleriyle sokakta olan herkesin uğradığı şiddetin de sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

Hukuk örgütleri, Cumartesi Anneleri'nin 954'üncü hafta eylemindeki polis işkencesi ve avukat Murat Çelik'e dönük darba ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda hukukçunun yanı sıra Cumartesi Anneleri'nin de katıldığı açıklamada "Savunma susmadı, susmayacak" pankartı açıldı.

Ortak basın açıklamasını avukat Çiğdem Akbulut okudu. Cumartesi Anneleri'nin Anayasa'ya ve AYM kararlarına rağmen hukuk ayaklar altına alınarak her hafta fiziksel şiddete uğradığını ve gözaltına alındığını söyleyen Akbulut, şöyle devam etti: "1995 yılından beri kayıplarını anmak ve akıbetlerini sormak için süren bu mücadelenin 954. haftasında, hak mücadelesi veren Cumartesi Anneleri'yle birlikte, alandaki polisin hukuksuz saldırısına karşı çıkan meslektaşımız Av. Murat Çelik de işkenceyle gözaltına alındı. Meslektaşımız polisin hukuksuz fiziki müdahalesine karşı çıktığı için darp edildi, saatlerce ters kelepçeyle gözaltında tutuldu!"

Meslektaşlarına yönelik saldırının münferit olmadığını söyleyen Akbulut, siyasal iktidarın savunmaya dönük sistematik saldırılarının farkında olduklarının altını çizdi. 

"Bugün Avukat Murat Çelik'e yönelen şiddeti tüm toplumsal davalarda maruz kaldığımız saldırılardan tanıyoruz. Bu saldırılar katmerlenerek artıyor ve kolluk siyasal iktidarın temin ettiği cezasızlık zırhından cesaret alıyor" diyen Akbulut, her gözaltı sonrasında işkenceye karşı çıktıkları ve hak ihlallerini tespit etmek istedikleri için karakollarda kötü muamele gördüklerini, 1 Mayıs, 8 Mart, 25 Kasım, Onur Yürüyüşlerinde de işkenceye müdahale ettikleri için gözaltına alındıklarını vurguladı.

Akbulut, şöyle devam etti: "Siyasal iktidar eliyle baroların bölünerek güçsüzleştirilmeye çalışılmasından Cumhuriyet Başsavcılıkları eliyle avukata yönelik şiddet dosyalarının takipsiz bırakılarak hasır altı edilmesine; OHAL'le derneklerimizin kapatılmasından İçişleri Bakanlığı tarafından bizzat hedef gösterilmemize ve tutuklanmamıza uzanan sistemli saldırının farkındayız ve bugün burada savunmanın sesini daha da büyüteceğimizi, savunmanın geri adım atmayacağını tekrar ilan ediyoruz!"

Geçen Cumartesi yaşanan polis saldırısıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirten Akbulut, "Ancak her gün demokratik hak talepleriyle sokağa çıkan yüzlerce insanın maruz kaldığı polis şiddetinin yargı eliyle örtbas edildiğini biliyoruz. Bu nedenle ilan ediyoruz, Avukat Murat Çelik'e uygulanan şiddetin de Cumartesi Annelerinin her hafta engellenen hak mücadelesinin de demokratik talepleriyle sokakta olan herkesin uğradığı şiddetin de sonuna kadar takipçisi olacağız. Savunmaya saldırıların da işkencenin de yargı eliyle aklanmasına müsaade etmeyecek, bulunduğumuz her alanda işkenceyle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.