16 Eylül 2024 Pazartesi

Hilvan 2 No'lu T Tipi'nde kadın tutsaklar baskı altında

10 kişilik koğuşta 29 kadın tutsak ile çocuklar kalıyor. Çocuklar biri 11 aylık ve astım hastası. Tedavi hakkı engelleniyor. Suların kesildiği için kantinden su satın almalarına izin verilmiyor. Aileler baskı altına alınıyor. Urfa'ın Hilvan ilçesinde bulunan 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde kadın tutsaklar üzerindeki baskılar arttı.
 
Cezaevinde 2 kadın koğuşu bulunuyor ve 10 kişilik bir koğuşta 29 kadın tutsak ile 3 yaşından çocuklar kalıyor.
 
Çocuklardan biri 11 aylık ve astım hastası. 
 
Tutsakların 3 aydır, revir hakları sistematik olarak engelleniyor. Her hafta bir gerekçe ile tutsaklar ya revire götürülmüyor ya da bir kısmı geç götürülüyor. 
 
Geçtiğimiz ay 2 kadın tutsak, diş doktoruna götürüldü. Ancak gerek doktorun gerekse de gardiyanların tahrik edici ve hakaret içerikle davranışlarına kadınlar tepki gösterdi. İki kadın tedavi olmadan cezaevine götürülürken, haklarında soruşturma başlatıldı.
 
SALGIN HASTALIK RİSKİ
 
Yağmur suyu içme suyuna karıştığı için sular idare tarafından kesiliyor. Ancak kantin olmadığı gerekçesiyle tutsaklara günlerce su da verilmedi. Cezaevinde salgın hastalık riski bulunuyor.
 
Geçtiğimiz ay iki kadın tutsağın dişçiye çıkarıldığı fakat doktor ve gardiyanın tahrik edici ve hakaret içerikli konuşmalarından dolayı tartışma çıkmasıyla muayene olamadan döndükleri ve bunun ardından ise kadın tutsaklara soruşturma açılarak ceza verildiği öğrenildi.
 
Tutsaklar, hiçbir şikayet ve itirazlarının UYAP sistemine uygulanmadığını belirtti.
 
Ailelere de disiplin cezaları hakkında gerçekçi bilgi verilmiyor, ailelerin görüş için geldikleri sırasında çocukları hakkındaki "görüş yasağı"nı öğreniyor.
 
Cezaevlerindeki sürgünlerin arttığına dikkat çeken tutsaklar, baskı ve hak gasplarının normalleştirilmek istendiğini belirtti, "Buna izin vermeyeceğiz" dedi.