24 Eylül 2024 Salı

Heyelan riskini bildiren iş güvenliği uzmanının işten atılmasına tepki

Jeoloji Mühendisleri Odası, Divriği'deki Çiftay İnşaat'a ait demir madeninde heyelan riskini tespit edip önlem alınmasını isteyen iş güvenliği uzmanının işten atılmasına tepki gösterdi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Sivas Divriği'deki Çiftay İnşaat'a ait demir madeninde iş güvenliği uzmanı olarak çalışan ve heyelan riskini tespit edip önlem alınmasını isteyen jeoloji mühendisinin işten atılmasına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, açık ocak yöntemiyle demir madeni işletilmesinin yapıldığı ocakta açılma ve çatlakların oluştuğunun, heyelan riskinin ortaya çıktığının belirlendiği aktarıldı.

Bu durumun meslektaşları tarafından tespit ediliği aktarılan açıklamada, "Durum şirkete bildirilerek, iş güvenliği tespit öneri defterine de işlenmiştir. Aradan makul bir süre geçmesine rağmen maden sahibi şirket tarafından gerekli önlemlerin alınmaması üzerine bu durum hakkında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına iletilmek üzere CİMER üzerinden meslektaşımız tarafından yazılı bildirimde bulunulmuştur. Bunun üzerine, ocakta gerekli önlemleri yasal olarak alması gereken şirket, hiçbir tedbir almamış, üstelik görevini yapan meslektaşımız işten çıkarılmıştır" denildi.

CAN KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR
Riskin ciddi can kayıplarına ve ekonomik kayıplara neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, maden işletmelerinde meydana gelen heyelanlarda birçok emekçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

2011'de Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahasında 11, 2016'da Siirt Şirvan'daki bakır madeninde 16, 2019'da Muğla-Milas'ta meydana gelen heyelanda 3 emekçinin yaşamını yitirdiği anımsatıldı.

'İŞTEN ATILMASI KABUL EDİLEMEZ'
Bu acı gerçekler ortadayken, bir maden işletmesindeki heyelan riskini ortaya koyan iş güvenliği uzmanının işten atılmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, şu çağrı yapıldı:

"Başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların bildirim üzerine nasıl bir işlem yapacağını, meslektaşımızın bakanlığa bildirimde bulunduğu için önce ücretsiz izne çıkarılması ve sonra da ‘işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması' gerekçeli 43 kodu ile işten çıkarılması konusundaki tavrını merak ediyor, açıklama bekliyoruz."