28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hekimler üzerinden korku iklimi yaratamayacaksınız'

TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük istemek için adliye önünde toplanan yüzlerce kişi, iktidarın Fincancı ve TTB şahsında süregelen emek, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini hedef aldığını haykırdı.

Kimyasal silaha ilişkin beyanları nedeniyle hedef gösterilen ve "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın 2'nci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması düzenlendi. "Şebnem hocaya özgürlük, TTB'ye dokunma" pankartı açılan eyleme, TTB ve bağlı odalardan çok sayıda sağlık emekçisi, MK üyeleri ve geçmiş dönem başkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, CHP milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Sezgin Tanrıkulu, ÇHD, ÖHD, TMMOB, EMEP, TİP, SYKP, EHP, SODAP, HDK, Halkevleri, İHD, TİHV ve ülke çapında tabip odalarından çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

SANCAR: İKTİDAR DEMOKRATİK MÜCADELEDEN KORKUYOR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın siyaseti tasfiye aracı olarak kullanmayı sürdürdüğünü kaydetti. "İktidar korkuyor, iktidar halktan korkuyor, örgütlü güçlerden korkuyor, birleşik demokratik mücadeleden korkuyor" diyen Sancar, TTB'ye yönelen saldırının tesadüfi olmadığını vurguladı.

TTB ve Fincancı'nın emek, demokrasi, özgürlük mücadelesinde çok özel bir yeri olduğunu söyleyen Sancar, şöyle devam etti: "Korkmayan bir halk varsa bu, despotların en büyük korkusudur. Şebnem Korur Fincancı dik duruşuyla korkmadığını gösteriyor. TTB Merkez Konseyi ve bütün sağlık emekçileri korkmadıklarını gösteriyorlar. Burada bulunan bütün kitle örgütleri ve bireyler korkmadıklarını gösteriyor. İşte bu da iktidarı çok korkutuyor. Korkmakta haklılar. Çünkü bu birleşik örgütlü mücadele karşısında kaybedecekler. Başka yolu yok. Bu kötülük düzenini hep birlikte değiştireceğiz, hep birlikte kazanacağız."

YEŞİL: SİZ GİDECEKSİNİZ, BİZ KALACAĞIZ
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Şebnem Korur Fincancı'nın bu ülkede verdiği barış, adalet, demokrasi, özgürlük ve emek mücadelesine herkesin tanık olduğunu söyledi. "Bu coğrafyada TTB'nin onlarca yıldır bütün haksızlıklara, hukuksuzluklara baş eğmeden mücadele ettiğinin, sesini yükselttiğinin ve asla teslim olmadığının da tanığıyız" diyen Yeşil, her türlü demokrasi mücadelesine saldıran iktidara karşı en güçlü sözü sokaklardan yükseltmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

"Hiçbir yere gitmiyoruz. Bu topraklara barış, demokrasi, özgürlük ve adalet gelinceye kadar bu mücadeleyi onurla sürdürmeye devam edeceğiz" diyen Yeşil, Fincancı'nın gözaltına alınış süreci, tutuklanması ve TTB MK üyelerine açılan örgüt üyeliği soruşturmasıyla iktidarın tüm emek meslek örgütlerine ve muhaliflerine bir mesaj verdiğini kaydetti. Yeşil, şöyle devam etti: "Biz bu mesajı aldık ve çok güçlü bir şekilde iktidara şu mesajı gönderiyoruz: Hayır. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyor, hukuksuzluğunuza, adaletsizliğine boyun eğmiyor, hiçbir yere gitmiyoruz. Sizler gideceksiniz, bizler burada kalmaya, emek, barış, özgürlük, demokrasi demeye devam edeceğiz."

ARSLANOĞLU: BİR HEKİMİN ÖLÜMÜ ÖVMESİNİ BEKLEYENLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ
DİSK adına söz alan Asalettin Arslanoğlu, "Ya sev ya terk et" anlayışındaki iktidara karşı susmayacaklarını ve asla meydanı onlara bırakmayacaklarını söyledi. Arslanoğlu, "İktidarlarını alaşağı edeceğimiz güne kadar mücadele edeceğiz. Bir hekimin ölümü övmesini bekleyenlere asla boyun eğmeyeceğiz ve onları gönderinceye kadar mücadele saflarını sıklaştırmaya devam edeceğiz" dedi.

ÖKTEN: DEMOKRASİ VE HUKUK AÇISINDAN UTANÇ VERİCİ BİR DÖNEM
TTB MK adına basın açıklamasını TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten okudu. Demokrasi ve hukuk açısından utanç verici bir dönemden geçtiklerini söyleyen Ökten, Fincancı'ya "tutukluluğun devamı" kararı verilmesi ve 3 gün önce TTB MK üyelerine "örgüt üyeliği" soruşturması açılmasıyla bu utancın devam ettiğini kaydetti.

TTB'nin örgütsel bütünlüğünün hedef alındığını söyleyen Ökten, "Bizler, bu soruşturma dosyasının içinin boş olduğunu biliyoruz, nasıl doldurulmaya çalışılacağını da tahmin edebiliyoruz ve tekrarlıyoruz; biz hekimler üzerinden yeni bir korku iklimi yaratmanıza müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ'
Tamamen siyasi hedeflerle sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ettiklerini vurgulayan Ökten, ulusal ve uluslararası meslek ve emek örgütleri, insan hakları kuruluşları, barolar, sendikalar, partiler, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesinin de Fincancı'nın özgürlüğünü istediğine dikkat çekti.

Ökten, şöyle devam etti: "Bizler görevimizin başındayız ve inanıyoruz ki hocamız bugün özgürlüğüne kavuşacak. Bizler hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz."

Eylem boyunca, "Şebnem hoca onurumuzdur", "TTB susmadı, susmayacak", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından duruşmayı takip etmek için adliyeye geçildi.