28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'nin Van depremine ilişkin önergesi reddedildi

HDP'nin Van'da meydana gelen depremden kaynaklı sorunların tespit edilmesi ve önlemlerin alınması amacıyla verdiği Meclis araştırması AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Van'ın Başkale ilçesinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği depremden kaynaklı sorunların ve yaşanan eksikliklerin tespit edilmesi, olası İstanbul depremi dahil, depremlerin önlemesine dair gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Genel Kurul'a sunulan önergenin üzerine HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, söz aldı. Koç, Türkiye'nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, "Özellikle 17 Ağustos 1999 tarihinde 17 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği Gölcük merkezli Marmara depremi bugün de hafızalarımızda yer almaktadır. Yine 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan Van depremlerinde de 644 kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi yaralanmıştır. 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ ve Malatya'da yaşanan 6,8 şiddetindeki depremde ortaya çıkan manzara da yine gözler önünde, yine can kayıpları meydana gelmiştir" dedi.

HDP belediyelerinin götürdüğü yardımların engellenmesine de değinen Koç, "Halk sokakta ve soğukla yüz yüzedir fakat bu, iktidarın umurunda değildir. Belediyelerimiz tarafından götürülen yardımların ilgili kişilere, kazazedelere ulaştırılmasına hiçbir şekilde imkân verilmemekte ve engellenmektedir. Biz bu hususu kesinlikle ve kesinlikle kınıyoruz ve buna bir an önce son verilmesini istiyoruz" dedi.

Oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.