28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'nin tecride karşı nöbeti 9'uncu gününde

HDP'nin tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde başlattığı nöbet 9'uncu gününde devam ediyor. HDP milletvekili İmam Taşçıer, savaşın sona ermesinin tek yolunun Abdullah Öcalan'la görüşmek olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İmralı tecridine karşı Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları nöbet 9'uncu gününde devam etti. "İmralı'da hukuk uygulansın", "Tecrit insanlık suçudur", "Savaşa ve tecride son" dövizleri taşıyan milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, İmam Taşçıer, Abdullah Koç, Erdal Aydemir, Ayşe Sürücü, Hüseyin Kaçmaz, Şevin Coşkun, Murat Sarısaç ve Nusrettin Maçin, yine bakanlık yolunda engellendi.

Bulundukları yerde konuşan İmam Taşçıer, tecridin Türkiye'nin kılcal damarlarına kadar işleyen bir hukuksuzluğa dönüştüğünü söyledi. PKK lideri Öcalan'dan 21 aydır hiçbir haber alınamadığının altını çizen Taşçıer, "Biz Türkiye Cumhuriyetinin iktidarına şunu diyoruz: Kendi yaptığınız yasalara uyun" dedi. Artık her şeyin tek adamın iki dudağı arasında olduğunu kaydeden Taşçıer, "2013-2015 yılları arasında Sayın Öcalan ile İmralı'da masa kuruldu. Masayı kuran kim, yine bu iktidar. Ta ki 2015'in başlarına kadar. Sonra yine masayı deviren bu iktidar. Bugün ise tecridi uygulayan yine bu iktidar" ifadelerini kullandı.

Kürt sorunu çözülene kadar bu adaletsizliğin süreceğini dile getiren Taşçıer, Nelson Mandela örneğini hatırlattı. 27 yıl tutsak edilen Mandela'nın devlet başkanı olduğunu ve Nobel Barış Ödülü aldığını hatırlatan Taşçıer, "Bugün de eğer Sayın Öcalan'a imkan tanınırsa, ben şuna inanıyorum, Ortadoğu'daki savaş biter, Suriye ile savaşılmaz. Güney Kürdistan dediğimiz Irak topraklarına girilmez artık. Yunanistan ile savaş eşiğine gelinmez" dedi.

Savaşın hem ekonomik hem de siyasi olarak Türkiye'yi çıkmaza soktuğunu söyleyen Taşçıer, milyonlarca doların savaşa harcandığını vurgulayarak, "Bu savaşta Kürtler, bu savaşta Türkler, bu savaşta Türkiye'de yaşayan bütün halklar zarar görüyor" ifadelerini kullandı.

Savaşın derhal sona ermesi gerektiğini vurgulayan Taşçıer, müzakere süreci döneminde halkın büyük bir çoğunluğunun çözümden yana olduğunu hatırlattı. Taşçıer, şöyle devam etti: "Şu anda bir Anayasa değişikliği gündemde, Anayasa yamalı bohçaya dönüşmüş, tam 19 kez değişmiş. Anayasa'yı tümden değiştirmiyorlar. Nedeni de şudur. Kürtlerle ilgili maddeleri ne yapacaklar? Onu nasıl değiştirecekler? Değiştirmezlerse, Anayasa'yı değiştirmenin hiçbir anlamı kalmıyor. Değiştirmek ise iktidarın hesabına gelmiyor. Yine demokrasinin anahtarı İmralı'da Sayın Öcalan'dadır. Öcalan'ın üzerindeki tecrit kalktığında, görüşmeler yapıldığında, tekrar masa kurulduğunda inanın Türkiye'de demokrasi olur, Kürtler de kendi topraklarında özgür yaşar."