24 Eylül 2024 Salı

HDP'li Çelik Süryaniler için Meclis araştırması istedi

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, zorla göç ettirilen ve gözaltında kaybedilen Süryanilerin durumuna dikkat çekti ve Meclis Araştırması için önerge verdi. HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Süryaniler'e ilişkin geçmişte yaşanan faili meçhul cinayetlerin araştırılması, faillerin yargılanması ve yaşam hakkının korunması talebiyle Meclis Araştırması istedi.
 
Türkiye'nin, 2006 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi'ni hala imzalamadığını hatırlatan Çelik, gözaltında kaybetmelere ilişkin konuların çözümlenmesi ve hakikatin sağlanması gerektiğini belirtti.
 
Süryani halkının yaşadıkları hakkında bilgi veren Çelik şunları kaydetti: "Türkiye'de 90'lı yıllarda devlet güçleri ve PKK arasında yaşanan çatışmalar sırasında uzun yıllar bölgede OHAL uygulanmış, birbirinden farklı verilere göre birkaç milyon kişi zorla yerinden edilmiş, köy yakma ve köy boşaltmalar yaşanmıştır. Bu süreç içerisinde bölgenin kadim halklarından olan Süryaniler de zorunlu nedenlerle Avrupa ülkelerine göç etmek durumunda kalmışlardır. Bölgede yaşanan çatışmalar ve köy boşaltmaların yanı sıra, Türkiye'de yıllardır tartışılan ancak Süryaniler'le ilgili çok fazla bilinmeyen bir realite, 80'li yılların sonlarından başlayarak 90'lı yıllar dahil olmak üzere yaklaşık 50 dolayında Süryani'nin zorla kaybedilmiş olmasıdır"
 
Faili meçhuller ve hak ihlallerinin Süryaniler'in zorunlu göçünü beraberinde getirdiğini ifade eden Çelik, "Azınlıklara yönelik uygulanan inkârcı ve negatif politikalardan sonra faili meçhullerin yaşanması Süryani halkını can güvenliği açısından tedirgin etmiştir. 80'lerin sonu ve 90'lı yıllarda Süryani halkına mensup zorla kaybedilen kişiler arasında doktor, işletmeci, eski belediye başkanı ve yaşlı kişiler bulunmaktadır. Süryaniler'in yoğun yaşadığı iller olan Mardin, Şırnak ve Hakkâri'de faili meçhul cinayetler vuku bulmuştur. Tumas Behnam, Simon Konutgan, Dr. Eduard Tanrıverdi, İdil eski Belediye Başkanı Şükrü Tutuş, Mikail Bayro cinayetleri bunlardan sadece birkaçıdır" diye bildirdi.