25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP'li belediye işe aldı, Valilik 'güvenlik'ten bekletiyor

HDP'li İpekyolu eşbaşkanları, İş-Kur'un kendilerine, "Valilik talimatıyla personel vermiyoruz" denmesi üzerine açıklama yayınladı. Açıklamada, "Söz konusu emekçi arkadaşlarımızın iş akdinin son bulması tamamen Van Valiliğinin keyfi tutumundan kaynaklanmaktadır" denildi.

31 Mart 2019'da düzenlenen yerel seçimlerde Van'ın İpekyolu ilçesine seçilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Şehade Kurt ve Azim Yacan, belediyeye işçi alımı konusunda valiliğin keyfiyetçi ve iyi niyetli olmayan bir tutum sergilemesi üzerine yazılı açıklama yayınladı.

İŞKUR: VALİLİK TALİMATIYLA PERSONEL VERMİYORUZ
Van'ın İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan'ın yayınladığı açıklamada, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) üzerinden istihdam edilen 180 personelin 30 Haziran 2019'da 'süreleri bittiği' gerekçesiyle belediyelerinden ayrıldığı belirtildi ve devam edildi: "Daha önce Mayıs ayında İş-Kur'a yaptığımız 200 personel talebimize 'Valilik talimatıyla bize personel verilemeyeceği' bizzat İş-Kur tarafından iletildi. İş-Kur'a yaptığımız bu talebin reddedilmesinin ardından temizlik işlerini mevcut personel ile yürütmek mümkün olmadığından, kendi imkânlarımızla geçici 4 ay çalıştırmak üzere 150 personel istihdam ettik."

VALİLİKTEN YANIT GEMLEDİĞİ İÇİN MECBURİ İŞ AKİTLERİ SONLANDIRILDI
İşe başlayan emekçilerin güvenlik soruşturmalarına ilişkin Van Valiliği'yle gerekli yazışmaların ivedilikle yapıldığı kaydedilen açıklamada şunlar belirtildi: "Yasal olarak 2 ay içinde bize cevap verilmesi gerekiyordu. Valilikten 'Olumlu' yanıtı gelen personelle çalışıp, 'Olumsuz' yanıtı gelen personel ile de yasal süreç başlayacaktı. 4 aylık süre ise 31 Ekim 2019 itibariyle bittiğinden temizlik personelini yasal olarak çalıştırmamız mümkün olmadığından iş akitleri son buldu."

Açıklamada, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu Mahalli İdare Birliklerinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esaslar 'Güvenlik soruşturması' şöyle açıklandı: "Soruşturma ve/veya araştırma talepleri ilgili valilik aracılığıyla yetkili mercilerden istenir. İntikal eden güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması sonuçları 14/2/2000 tarihli ve 2000/284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğine göre illerde valilikler bünyesinde teşkil edilen değerlendirme komisyonunca değerlendirilir. Ancak vali tarafından uygun görülmesi halinde sonuçların değerlendirilmesi ilgili idare bünyesinde anılan Yönetmeliğe göre teşkil edilen değerlendirme komisyonuna bırakılabilir. Şirketin ortakları arasında birden fazla idare bulunması durumunda değerlendirme yetkisinin bırakılacağı idare Vali tarafından belirlenir. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği'nin 12'nci maddesine göre, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması isteminin yetkili kuruma ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 gün, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 gün içinde neticelenmelidir."

VAN VALİLİĞİ KEYFİ TUTUM TAKINIYOR 
Ancak valilik tarafından yasal sürelerin "iyi niyetli olmadığı aşikar" şekilde aşıldığına dikkat çekilen açıklamada: "Van Valiliğinin olumsuz tutumu nedeniyle 150 emekçi arkadaşımız mağdur edilirken, temel ihtiyaçlardan biri olan çevre temizliğinin sağlanmaması nedeniyle yurttaşlarımızın sağlığı risk altına girmiş bulunmaktadır. Söz konusu emekçi arkadaşlarımızın iş akdinin son bulması tamamen Van Valiliğinin keyfi tutumundan kaynaklanmaktadır ve belediyemizin aldığı bir karar değildir" ifadeleri kullanıldı.

Son olarak açıklamada valiliğe çağrı yapan Van'ın İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Şehsade Kurt ile Azim Yacan, "Belirtilen usul ve esasların yerine getirmesini ve güvenlik soruşturmalarının sonuçlandırılarak ivedilikle tarafımıza iletilmesi çağrımızı yineliyoruz. Kamuoyuna saygı ile arz olunur" diye kaydedildi.