21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'den bahsetmeyen Erdoğan Diyarbakırlılardan oy istedi

Diyarbakır'da "etnik ayrımcılığa" karşı olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt siyasi hareketine yönelik sert çıkışlarını yumuşattı, kentte yüzde 65'in üzerinde oy alan HDP'den ve kayyumlardan hiç bahsetmedi, Diyarbakırlılardan yerel seçimler için oy istedi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi kayyumu, Okçular Vakfı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türk Telekom tarafından organize edilen "Diyarbakır Gençlik Festivali" kapsamında düzenlenecek futbol müsabakasına katılmak ve Diyarbakır Stadyumu'nun açılışını gerçekleştirmek üzere Diyarbakır'a gitti. Diyarbakır Havalimanı'nda karşılanan Erdoğan, yoğun polisiye önlem altında Kayapınar'daki Diyarbakır Stadyumu'na geçti.
 
ERDOĞAN'IN GEÇTİĞİ GÜZERGAH FELÇ
 
Kentte sabah saatlerinde başlayan polis ablukası, Erdoğan Diyarbakır'a gitmeden önce en üst düzeye çıkarıldı. Havaalanı'ndan Urfa yoluna çıkan tüm yollar, Otogar'dan şehir merkezine gelen yol, Urfa Yolu'na çıkan 75 Yol trafiğe kapatılırken, bu yollarda araçlar saatlerce bekleyerek uzun kuyruklar oluştu. Halkın araçlarından inmesine ise müsaade edilmedi. Erdoğan'ın Diyarbakır Stadyumu'na gideceği güzergah boyunca binlerce polis zırhlı araçlar eşliğinde bir duvar oluştururken, güzergah boyunca 2-3 helikopter de sürekli uçuş yaptı.
 
HALK EVLERİNDEN ÇIKAMADI
 
Yine Diyarbakır Staydumu'nun yakınında geçen 50 metrelik yolda bulunan sitelerin sakinlerinin dışarı çıkmalarına saatlerce polislerce izin verilmedi. Engellenen halk, yer yer polislere tepki gösterdiği belirtildi.
 
Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği bir yazı üzerine toplanan çocuklar, havaalanı yolunda tek sıra halinde ellerine bayraklar verilerek saatlerce bekletilirken, güzergah boyunca birkaç noktada çocukların zorla getirilerek bekletildiği bildirildi.
 
SUR İLÇESİ ABLUKADA
 
Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti kapsamında dün saat 22.00'dan sonra araç girişinin yasaklandığı tarihi Sur ilçesi de polis ablukasına alındı. Sur ilçesinin Gazi Caddesi Mardinkapı'ya kadar bariyerlerle ikiye ayrılırken, bu uygulama ile kaldırımda yürüyenlerin karşı kaldırıma geçişleri engellendi. Gazi Caddesine çıkan tüm sokaklar kapatılırken, araç girişinin olmadığı ilçede esnaflara da zorunlu asmaları için bayrak dağıtıldı. Tarihi Ulu Cami çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, ilçede binlerce polis ve özel harekat timi görev yapıyor.
 
Erdoğan Diyarbakır Stadyumu'nun açılış için düzenlenen ünlüler maçı öncesinde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Diyarbakır'ı istismar etmek değil, imar etmek için, huzura kavuşturmak için çalıştıklarını savunan Erdoğan, Diyarbakır'ın her meselesini takip ettiklerini söyledi. Şehir savaşlarına değinen Erdoğan, "Bundan birkaç yıl önce kimi şehirlerimizde bazı mahallelerde çukurlar kazarak, ülkemizin geleceğini oraya gömmek istediler. Biz de bu abideleri diktik. Onlar çukur kazdılar, biz ise bu abideleri diktik. Diyarbakır halkı devletinin yanında dimdik durdu ve teröristleri hüsrana uğrattı. Sınırlarımız içinde başaramadıklarını dışarda yapmaya çalıştılar. Ona da izin vermedik. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Süryanisiyle, Arabıyla, Balkan veya Kafkas göçmeniyle vatandaşımızın tek bir devleti vardır, o da Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.
 
ETNİK AYRIMCILIK
 
Erdoğan'ın konuşmasında, "Kendine başka kimlik arayan, kendine başka devlet arayan, yakın tarihte pek çok örneğini gördüğümüz gibi evini de yurdunu da ailesine de onurunu da kaybetmeye mahkum oluyor. Bu ülkede etnik ayrımcılık yapan karşısında önce bizi bulur" demesi de dikkat çekti.
 
DİYARBAKIRLILARDAN OY İSTEDİ
 
Bugün hala birliğin, beraberliğin, kardeşliğin değil de bölücülüğün diliyle konuşanların tek derdinin ellerindeki siyasi ve ekonomik rantın kaybetme korkusu olduğunu iddia eden Erdoğan, Diyarbakır'ın önceki seçim sonuçlarına aldanılmaması gerektiğini savundu. Belediyeler atanan kayyumlara hiç değinmeyerek, Diyarbakırlılardan yerel seçimlerde partisinin adayı için oy isteyen Erdoğan, "Diyarbakır tarihi boyunca öncü olmuş, gelin yeni dönemin müjdesini yine Diyarbakır'dan verelim. Ey Diyarbekir, sana acıdan, kandan ve gözyaşından başka bir şey vermeyenlerin dönemine son vermeye hazır mısın? Sana zulümden, baskıdan ve korkudan başka bir vaadi olmayanların devrini kapatmaya hazır mısın? Gözünün nuru evladına, mahremin olan evine, kızına, onları Kandil'e kaçıranlara dur demeye hazır mısın? Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye kadar sana her türlü hizmeti getirenlerin yanında yer almaya hazır mısın?" dedi.