25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP: YÖK karanlığı 38 yıldır derinleşerek sürüyor

HDP, askeri darbenin ürünü olan YÖK'ün ortadan kaldırılmasını istedi, bunun için mücadele edeceklerini vurguladı.

HDP Eğitim Politikaları, Kültür, Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı, YÖK'ün kuruluş yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 

YÖK karanlığının 38 yıldır derinleşerek sürdüğünü belirten Karahalı, "38 yılın sonunda YÖK sistemi; özgür bilim ve demokratik üniversite namına ne varsa hepsini ortadan kaldırmayı adeta temel bir düstur edinmiş, sermayenin ve siyasi iktidarın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş tekçi, baskıcı, cinsiyetçi bir öğütme makinesinden başka bir şey değildir" dedi.

Karahalı, "YÖK'ü kaldırma" vaadi ile iktidara gelen AKP'nin de 17 yıldır, YÖK'ü kendi siyasi ve ekonomik çıkarlarına hizmet etmesi için daha baskıcı, daha anti demokratik hale getirdiğine dikkat çekti. Karahalı, "15 Temmuz sonrası hayata geçirilen OHAL ve KHK düzeni ile başta barış bildirisi imzacıları olmak üzere 6 binin üzerinde akademisyen ve idari personelin hukuksuzca üniversitelerden uzaklaştırılması, on binlerce öğrencinin adli ve idari soruşturmaya uğratılması/tutuklanması ile üniversiteler çölleştirilmiştir" diye belirtti. 

Akademik özgürlükleri ortadan kaldıran, ihraç politikalarıyla üniversiteleri çölleştiren bu düzenin yarattığı tahribatın toplumun geleceğini imha edecek noktaya ulaştığını kaydeden Karahalı, "Üniversitelerin yeniden özgürlüğüne kavuşabilmesi; insan, toplum ve doğa yararına faaliyet gösterebilmesi ancak ve ancak bugüne kadar uygulanan politikaların tümüyle terk edilmesiyle mümkündür. Kamusal finansman, kurumsal özerklik, iş güvencesi, akademik özgürlükler ile üniversite bileşenlerinin yönetim ve denetim mekanizmalarında yer aldığı eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik özyönetim ilkeleri garanti altına alınmadan böylesi bir kopuşun sağlanamayacağı da açıktır" dedi.

HDP olarak, "bütün antidemokratik uygulamalarıyla YÖK düzeninin ortadan kaldırılmasını, "İnsan-Toplum-Doğa Yararına Üniversite" idealini, kamusal, parasız, anadilinde ve nitelikli eğitim hakkını, akademik özgürlükleri, iş güvencesini, eleştirel ve özgür bilim üretmeyi" savunmaktan bir an bile vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Karahalı, bu temelde bütün demokrasi ve emek güçleriyle güç birliği yaparak kararlı bir mücadele hattı örmeye devam edeceklerini de belirtti.