28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: Yargıtay savcısının bloke talebi siyasete doğrudan müdahaledir

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının HDP'nin hesaplarına bloke konulması talebine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunan HDP Hukuk Komisyonu, bloke talebinin siyasi bir müdahale olduğunu vurgulayarak, incelenmeksizin reddini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, parti kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, davanın seçim sonrasına bırakılmasını talep etti. Komisyon, sonrasında partinin genel merkezinde başvuruya ilişkin basın açıklaması düzenledi.

TİRYAKİ: HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN
İlk sözü alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Yargıtay'ın HDP'nin hesaplarına bloke konulması başvurusuna dair bir tebligat yapılmadığına dikkat çekti ve Yargıtay'ın talebinin AYM'nin kuruluş ve ceza yasasına aykırı olduğunu söyledi. "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebinin doğrudan siyasete müdahale anlamına geldiğini söyledik" diyen Tiryaki, Yargıtay'ın talebinin seçimlerin adil bir şekilde yürütülmesini engelleyeceğini vurguladı. 

Hukuksal dayanaktan yoksun bu anti-demokratik uygulamanın "iktidarın küçük ortağı" MHP'nin çağrısıyla ortaya çıktığına işaret eden Tiryaki, şöyle devam etti: "Bu sabah AYM'ye resmi olarak başvuruda bulunduk ve bir dizi talebimiz oldu. Bu davanın açılması, Türkiye'de zaten sınırlı olan demokrasiye bir müdahale anlamına geliyor, bugün seçimlerin arifesinde HDP'nin hazine yardımının kesilmesi ya da hesaplarının bloke edilmesi de doğrudan müdahale anlamına geliyor. Umarın AYM bu talebi incelenmeksizin reddeder ve aksi bir karar AYM'nin seçimlere müdahale etmesi anlamına gelecektir."

ÖZDOĞAN: DAVA SÜRERKEN BLOKE KONULMASI YASAYA AYKIRI
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan, kapatma davası sürerken hesaplara bloke konulamayacağını dile getirdi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle sürecin siyasiliğinin bir kez daha kanıtlandığına işaret etti. 

İktidarın HDP'nin olmadığı bir seçim süreci yürütmek istediğini kaydeden Özdoğan, bu nedenle yargının siyasetin aracı yapıldığını belirtti. Kapatma davasına ilişkin pek çok gelişmenin kendilerine haber verilmeden basınla paylaşıldığına işaret eden Özdoğan, mevcut yasada dava sürerken bloke işleminin mümkün olmadığını vurguladı.

Özdoğan, şöyle devam etti: "Anayasa 69/7 açık. Başsavcılık bu maddeyi bilmektedir, bunu bile bile siyasetçilerin açıklamalarının akabinde bir talepte bulunmaktadır. Siyasetçilerin açıklamalarını takip eden bir Yargıtay Başsavcılığıyla karşı karşıyayız. HDP gibi güçlü bir siyasi gelenek, elbette yardımlarla hazineden alınan paralarla kurulmadı. Halkın emeği ve mücadelesiyle kurulan bir partidir. Hazine yardımı da hak edilen meşru bir haktır. Partiye yönelik sopa gösterme politikası karşılık bulmayacaktır. Elbette HDP ve HDP siyaseti devam edecektir."

EROL: BU TALEP İNCELENMEKSİZİN REDDEDİLMELİ
Avukat Özgür Erol, HDP'ye dönük uzun süredir bir karalama kampanyası yürütüldüğüne işaret ederek bloke talebiyle son noktaya gelindiğini kaydetti. 2021'de ilk olarak öne sürülen bu talebin reddedildiğini hatırlatan Erol, "Aradan geçen bir buçuk yıldan sonra davada ne tür bir yeni durum oldu da başsavcılık bu talebi yenileme gereği duydu? Yeni olan tek şey, seçim sürecine gelinmiş olunmasıdır. Yasal veya anayasal bir temeli olmayan bu talebin incelenmeksizin reddini talep ettik" dedi.

Kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 10 Ocak'ta AYM'de sözlü görüşlerini sunacağını, sonrasında HDP adına görüşlerin sunulacağını aktaran Erol, bu aşamaya gelmeden bloke talebinin sunulmasının işleyişi de zedelediğini vurguladı. Erol, "Bu süreçler tamamlanmaksızın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dinlenmesi prosedürü işletilemez. Dolayısıyla bu karara dair bir inceleme yapılacaksa Yargıtay'ın sözlü mütalaa prosedürünün de ertelenmesi gerekir. Mevcut dilekçemizin içeriğindeki talepler bunlar. Bizim talebimiz demokratik toplum değerlerine taban tabana ters HDP'yi yargılama sürecinde son derece dezavantajlı durumuna düşürecek, seçim sürecinde dezavantajlı duruma düşürmeye yönelmiş bu talebin AYM tarafından reddedilmesi yönündedir" dedi.