21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Milletvekili Önlü'den Diyanet İşleri Başkanı'nın Cemevi ziyaretine tepki

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Tunceli Cemevi'ni ziyaret etmesini HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve PSAKD Dersim Şube Yöneticisi Ekber Kaya ETHA'ya değerlendirdi. Önlü, AKP'nin cemevlerinin statüsünü belirsizleştirmeye çalıştığını söylerken Kaya ise Dersim halkının bu ziyaretlere itibar etmediğini belirtti.
Yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte AKP'nin Alevi halkını kendine yedeklemeye dönük politikası devreye girdi. Vekiller aracılığı ile yerellerde Alevi kurumları ile bir araya gelmeye çalışan AKP'ye karşı geçtiğimiz günlerde 18 Alevi örgütü ortak açılama yaparak bu etkinliklere katılmayacaklarını duyurmuştu.
 
Bunun üzerine AKP benzer etkinlikleri Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş aracılığı ile yapmaya karar vermiş görünüyor. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Tunceli Valisi Tuncay Sonel ile birlikte "Tunceli Cemevi'ni" ziyaret etti.
 
Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt ile bir araya gelen Erbaş, "İlk kez bir cemevini ziyaret ediyorum" derken Yurt ise ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
 
Yurt, Alevilerin cemevlerine yasal statü verilmesi talebini "Devletimizin başı Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan'a iletirsiniz" sözleri ile dile getirirken Erbaş ise  birlik beraberlik vurgusu içinde talebi "Cenabı Hak'tan niyaz ediyorum" ve "devlet büyüklerimiz zaman içerisinde mutlaka karşılama noktasında gayret içerisinde olacaklardır" sözleri ile geçiştirdi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Pir Sultan Alevi Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Yöneticisi Ekber Kaya bu ziyareti ETHA'ya değerlendirdi.
 
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, daha önce AKP'nin Alevi açılımı adı altında çok sayıda Alevi kurumu ile bir araya geldiğini ancak AKP'nin gerçek niyetinin Alevilerin sorunlarını çözmek ve taleplerini kabul etmek olmayıp Alevileri kendine yedeklemek olduğunu anlayınca bir çok kurumun bu birliktelikten uzak durduğunu belirtti.
 
ALEVİ DEDELERİ DEVLET MEMURU OLMAZ
 
"İsmi Alevilik ile ilgili olabilir ama zihniyeti ve politikaları AKP ile aynı olan kurumlar bu açılım ile birlikte bir misyona büründü. AKP'nin tam da böyle kurumlara ihtiyacı vardı. Bunlardan biri de Tunceli Cemevi'dir. Aslında oraya cemevi demek de doğru değildir. Çünkü cemevinde Alevi Dedesi olduğu söylenen Ali Ekber Yurt'un dedeliği tartışılır" diyen Önlü, Alevi Dedelerinin herhangi bir devlet kurumunda çalışmayacağını veya demokratik kitle örgütlerinde yöneticilik yapamayacağını ifade etti.
 
Yurt'un Tunceli Valiliğine bağlı olarak Sosyal Hizmetler İl Müdürü yani devlet memuru olduğunu ve Haci Bektaşi Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nin şube başkanı olduğunu söyleyen Önlü, "Bir Alevi dedesinde bu kadar sıfat olmaz" diye belirtti.
 
AKP ALEVİ İNANCINI BELİRSİZLEŞTİRİYOR
 
AKP'nin cemevlerini inanç yeri olmaktan çıkarmaya çalıştığını söyleyen Önlü, "Bir vali camide insanlara namaz kıldırmıyor veya vali orayı ziyaret ettiğinde gösteri amaçlı namaz kıldırmıyor ama devlet yetkilileri cemevine gidince gösteri amaçlı Alevi Dedesi'nden cem yapmasını veya semah dönülmesini isteyebiliyor. Dede olmamasına rağmen Dede postuna oturabiliyor. AKP, cemevini Alevi toplumunun inanç kurumu olarak ziyaret etmiyor. Tıpkı cemevlerinin statüsünü belirsizleştirdiği gibi dedelerin de durumunu belirsizleştiriyor" dedi.
 
KAYYUM ZİYARETE 15 TEMMUZ TABELASI ASTI
 
AKP sadece yerel seçimlere dönük değil Aleviliğin İslama entegre edilmesine dönük de AKP'nin kendi yarattığı sözde Alevi kurumlarını seferber ettiğini söyleyen Önlü, "Belediyeye atanan kayyum ilk önce Ana Fatma ziyaret yerine '15 Temmuz şehitleri parkı' tabelasını astı. Tunceli Cemevi Dedesi olduğunu iddia eden Yurt, buna sessiz kaldı" diye konuştu.
 
KAYA: ZİYARETLERİN KARŞILIĞI YOK 
 
PSAKD Dersim Şube Yöneticisi Ekber Kaya ise AKP'nin Alevilere dönük Dersim'de yaptığı ziyaretlerin halkın gündeminde olmadığını ve halkın bu ziyaretlere ilgi göstermediğini belirtti. Kaya, "Dersim'de Alevilik adına konuşan ve AKP'nin kendi inşa edip beslediği bir çevre var. Bu çevre Alevi inancına göre yaşamayan, geleneklerine göre davranmayan ve Alevileri temsil etmeyen bir çevre. Dersim halkı da bu çevrenin kendilerini temsil etmediğini belirtiyor. Şuan ki Cemevi başkanını dışlamış ve muhatap olmaz bir durumdadır" diye kaydetti.
 
AKP KENDİ KURUMLARINI ZİYARET EDİYOR
 
"Alevilerin haklarını görmezden gelen, Aleviliği bir inanç toplumu olarak tanımlamayan ve Alevilerle barış içinde eşit ve özgür bir birada yaşamaktan yana olmayan AKP, Aleviler içinde kendi zihniyetine uygun ayaklar oluşturmaya çalışıyor. Dersim'in Alevilerin ocak merkezi olması nedeniyle Dersim'de buna uygun kendi temsiliyetlerini oluşturuyor. Ancak Aleviler bu temsiliyetleri tanımıyor" diyen Kaya, bu girişimlerin Alevileri asimilasyon etmeye dönük politikaların parçası olduğunu belirtti. 
 
Alevilerin bu politikalara hiçbir zaman alet olmadığını söyleyen Kaya, "Dersimli Aleviler en yakın zamanda yani yerel seçimler de bir kez daha eşitlik, adalet ve barıştan yana tavrını koyacaktır. Ayrıca geçmişten bu yana Alevi inancının temeli olan direniş geleneğinde ısrar edeceklerdir" diye ifade etti.