24 Eylül 2024 Salı

HDP Milletvekili Beştaş: Bağdadi'nin güvenliği nasıl sağlanıyordu?

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bağdadi'nin öldürülmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için sorgu önergesi verdi. Beştaş, "Bağdadi'nin İdlib'in Başira köyündeki güvenliği nasıl sağlanıyordu?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, IŞİD lideri Bağdadi'nin Türkiye gözlem noktalarıyla çevirdiği ve Türkiye sınırına 5 km mesafedeki İdlib'in Başira köyüne düzenlenen operasyonla öldürülmesiyle ilgili soru önergesi verdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için verilen önergede, "Suriye'nin kuzeyine yönelik Türkiye'nin müdahalesinin başlangıcı itibariyle uluslararası kamuoyunda ve ülkede Türkiye-IŞİD ilişkilerine ilişkin daha önceden gündemde olan sorular güncellenmiş ve dillendirilmiştir. Akabinde Bağdadi'nin öldürülmesi ve öldürüldüğü bölgenin Türkiye'nin denetiminde olan bir mevzide gerçekleşmiş olması kaygı ve soruları artırmıştır. IŞİD lideri Bağdadi'nin Türkiye'nin gözlem noktalarıyla çevirdiği ve Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki İdlib'in Başira köyünde bulunması ve öldürülmesi bugüne değin Bağdadi'nin nasıl ve ne şekilde korunduğuna dair çeşitli iddiaları da gündeme getirmiştir" denildi. 

Beştaş, önergesinde ABD'nin eski IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk tarafından kaleme alınan bir makalede "Türkiye'nin açıklaması gereken bazı şeyler var. Bağdadi, Suriye'nin doğusunda veya Irak'ın batısındaki geleneksel bölgelerde değil, Türkiye sınırından birkaç kilometre uzakta, Türkiye'nin 2018 başından beri askeri gözlem noktalarıyla koruduğu İdlib'de bulundu. ABD'nin, sınırın hemen diğer tarafında bulunan NATO müttefiki Türkiye yerine yüzlerce kilometre uzaklıktaki Irak'tan kalkarak böyle bir operasyonu yapması da çok şey anlatıyor. ABD'nin operasyonu Türkiye'ye haber vermediği, yalnızca sınırına yaklaştığında bildirimde bulunduğu söyleniyor. Bu, ABD'nin Rusya ve Suriye gibi devletlere karşı tutumuyla aynı" değerlendirmelerini hatırlattı. Beştaş, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Savunma Bakanı Mike Esper'in konuşmalarında 'Türkiye'nin birlikte hareket ettiği gruplarla birlikte savaş suçu işlemiş olabileceği" yönlü açıklamalarını ve daha önce IŞİD yöneticilerinin Türkiye'yle olan ilişkilerine dair ortaya atılan iddiaları yeniden gündeme getirdi.

BAĞDADİ'NİN İDLİB'TEKİ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIYORDU?

Beştaş, bu iddia ve açıklamalarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

-Bağdadi'nin ölümüne ilişkin ABD tarafından gerçekleştirilen operasyondan ne zaman haberdar oldunuz?

-IŞİD lideri Bağdadi'nin Türkiye'nin gözlem noktalarıyla çevirdiği ve Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki İdlib'in Başira köyünde bulunması ve öldürülmesi noktasında Türkiye Bağdadi'nin burada bulunduğundan haberdar mıydı? Yahut ne zaman bilgi sahibi olundu?

-Bağdadi'nin Türkiye sınırına yakın bir bölgede öldürülmüş olması bağlamında Bağdadi bu noktaya ne zaman gelmişti ve ne kadar süredir bu bölgedeydi?

-Bağdadi'nin İdlib'in Başira köyündeki güvenliği nasıl sağlanıyordu?

-Bağdadi'nin Türkiye'nin askeri denetimi altında olan bir mevzide bulunması bağlamında ABD'den Türkiye'nin cihatçı gruplarla olan ilişkilerine değinmesinin izahı nedir? ABD, Bağdadi'nin Türkiye'nin gözetiminde olduğu bilgisinden hareketle mi Türkiye'ye operasyon hakkında bilgi vermemiştir?

-ABD'nin eski IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk tarafından kaleme alınan bir makalede yer alan; "Türkiye'nin açıklaması gereken bazı şeyler var." ifadesi ile ne kastedilmektedir? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?

-ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Temsilciler Meclisi'nde, Suriye'de Türkiye ile birlikte hareket eden grupların Barış Pınarı Harekâtı sırasında savaş suçu işlemiş olabileceğini; .ABD Savunma Bakanı Mike Esper ise, eğer doğrulanırsa, bu suçlardan "Türkiye'nin sorumlu tutulabileceğini" belirtmiş olması karşısında kamuoyuna bir açıklamada bulunacak mısınız?

-IŞİD emiri Abu El Magrebi'nin Türkiye ile olan IŞİD ilişkilerine ilişkin açıklamaları ve bazı IŞİD üyelerinin Ankara'da bir otelde ağırlandığına dair kamuoyuna yansıyan bilgiler bağlamında söz konusu iddialara yanıt verecek misiniz?