28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: Kumpas davalarına karşı durmak sadece HDP'yi savunmak değildir

Kobanê davasına ilişkin açıklama yapan HDP MYK, AKP-MHP iktidarının saldırılarının HDP'yle sınırlı kalmayacağını toplumun tüm kesimlerine yayılacağına dikkat çekti. Kobanê davasında eski eş genel başkanlar Yüksekdağ ve Demirtaş'ın bulunduğu çok sayıda kişinin savunmaları alınmadan esas hakkında mütalaa için dosyanın savcıya gönderilmesiyle Türkiye'de siyasetin dizayn edilmek istendiği ve buna izin verilmeyeceği kaydedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Kobanê davasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Davanın Türkiye'de yargı eliyle yürütülen siyasi soykırım operasyonlarından biri olduğu dile getirilen açıklamada, Türkiye'de hukukun nasıl askıya alındığı, demokratik siyaseti tasfiye girişiminin AKP-MHP iktidarı ve yargı eliyle nasıl ilmek ilmek örüldüğünün bu dava ile bir kez daha görüldüğü kaydedildi.

Kobanê davasında AKP-MHP iktidarı tarafından görevlendirilen mahkeme heyetinin önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da dahil olduğu çok sayıda siyasetçinin sorgularını bile almadan esas hakkındaki mütalaa için dosyayı yine özel kumpas için görevlendirilen savcıya gönderdiği kaydedilen açıklamada, "Bilinmelidir ki; yargılama tarihinde, savunma yapmaya hazır olanların beyanları alınmadan mütalaa verildiği başka bir örnek yoktur" vurgusu yapıldı.

"Delillerin değerlendirilmemesine ve sorgu yapılmamasına ilişkin skandal kararlar veren mahkeme heyeti, davaya dair karar verme sürecini hızlandırma niyetini açıkça belli etmiştir. Bu tutum mahkeme heyetinin AKP-MHP iktidarının siyasi çıkarına hizmet ettiğini göstermektedir. Bu durumda mahkeme heyeti açıkça ihsas-ı reyde bulunmaktadır" ifadeleriyle dava sürecinin de özetlendiği açıklamada, demokratik siyaseti engelleyecek seçimi kazanma tutumunun hedefinin sadece HDP uyarısı da yapıldı.

Yargının AKP-MHP iktidarının elinde bir kırbaç olduğu belirtilen açıklamada, DBP ve HDP'li belediyelere kayyum atanmasıyla başlayan sürecin üniversitelere ve tüm muhalif belediyelere genişletildiyse, HDP'ye yönelik bu kumpasların da tüm muhalefeti içerecek şekilde genişlemesinin kaçınılmaz olduğunun altı çizildi. AKP-MHP iktidarının kurduğu bu karanlık oyuna karşı başta Türkiye halkları olmak üzere tüm demokrasi güçlerini ve muhalefeti, hukukun askıya alınması ve demokratik siyasetin tasfiye edilmesi karşısında teyakkuz halinde olmaya ve demokratik tepkisini yükseltmeye çağrıldığı açıklama şöyle devam etti: "Bugün kumpas davalarına karşı durmak sadece HDP'yi savunmak değildir; demokrasiyi, hukuku, özgürlükleri ve Türkiye'nin geleceğini savunmaktır."