28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP ilaç zammı için Meclis Araştarması istedi

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, ilaç fiyatlarına yapılan zamlar ve hastaların ilaca ulaşamaması nedeniyle "ilaç politikalarının yeniden belirlenmesi gerektiği"ne dikkat çekti, Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 12'lik zammı, hastaların ilaçlara erişememesini Meclis gündemine taşıdı. İpekyüz, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talebiyle önerge verdi.

İpekyüz, tıbbi ilaçların yüzde 60'nın ithal edildiğine dikkat çekerek, "Yaşanan ekonomik kriz ve Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu ilaç maliyetlerinin yükselmesi, hastalar, tedarikçiler ve eczaneciler için çeşitli sıkıntılara yol açmıştır" dedi.

'BAZI İLAÇLAR ZAMLARDAN SONRA DAHİ BULUNAMAMAKTADIR'
"Tansiyon, epilepsi, kalp, göz ilaçları, ağrı kesiciler dahi eczanelerde bulunamamaktadır" diyen İpekyüz, şunları belirtti: "Eşdeğeri olmayan yaklaşık 140 ilacın piyasada bulunmaması halk sağlığını tehdit etmektedir. İlaç firmalarının zam vakti yaklaştığında üretimi yavaşlatması, ilaç depolarının stoklarında ilaç görünmesin diye ithalatı geciktirmesi sorunun temel sebeplerinden biri olmakla birlikte tek sebebi değildir. Sabit kur uygulamasına dahil edilmeyen ve eşdeğeri bulunmayan bazı ilaçlar, zamlardan sonra dahi bulunamamaktadır."

Üretilen yerli eş değer ürünlerin standartlara uygun olmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nca toplatıldığına dikkat çeken İpekyüz, ilaç arzında yetersizliğe sebep olduğuna işaret etti. Yetersizliğe ilişkin ise İpekyüz, şu örneği verdi: "Örneğin anestezi için gerekli ilaçların mevcut olmayışı sebebiyle üniversite hastanelerinde ameliyatlar durma noktasına gelmiştir. Yerlisi olduğunu için ithalatı düşürülen anestezi ilaçlarının, yerli firmalarca üretilen eşdeğerlerinin toplatılması bu ilaçların bulunamamasına yol açmıştır."

'KANSER İLAÇLARININ KAPSAM DIŞI OLMASI YAŞAM HAKKI İHLALİDİR'
İpekyüz, ilaçlara ulaşma konusunda en çok sıkıntı yaşayanın kanser hastaları olduğunu kaydetti ve ekledi: Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser, dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında bulunmaktadır. Kanser hastalarının tedavisinde ilaçlar çok önemli yer tutmasına rağmen pek çok kanser ilacı uzun zamandır hem serbest eczanelerde hem de birçok kamu ve özel hastane eczanelerinde bulunmamaktadır. İlaçlar temin edilebilse dahi Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer almadığı gerekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç masraflarını karşılamayı reddederek tedavi hakkını sınırlayacak düzenlemeler yapmakta ve birçok kişinin tedaviye ve ilaca erişimini engellemektedir. Oysaki Anayasa ve Uluslararası sözleşmelerde tüm yurttaşların sağlık hakkı güvence altına alınmıştır. Kanser ilaçlarının SGK kapsamı dışında tutulması anayasaya, uluslararası sözleşmelere, yasalara aykırı olduğu gibi açıkça bir insan hakkı, yaşam hakkı ihlalidir."

İpekyüz, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi'nin muadili ilaç bulunmadığı zaman, kişinin sağlık hizmetine erişememesini "yaşam hakkı ihlali ve sosyal devlet ilkesine aykırılık" olarak karar verdiğini aktardı.

İlaçların ertelenemez ve hayati bir ürün olduğunun altını çizen İpekyüz, ilaçların Türkiye'de bulunması garanti edecek bir sistem oluşturulması gerektiğine işaret etti. 

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.