19 Eylül 2024 Perşembe

HDP heyeti Suruç'ta: AKP'nin planlı saldırısıdır

Suruç'ta incelemelerde bulunarak basın toplantısı düzenleyen HDP heyeti, Saray medyasında çıkan haberleri yalanladı. Meral Danış Beştaş, HDP'li esnafı silahla ziyaret eden AKP'lilerin saldırısının planlı olduğunu belirtti.
Urfa'nın Suruç ilçesinde AKP milletvekili adayı ve korumasının HDP'lilere saldırması ve 4 kişinin yaşamını yitirmesi ile ilgili HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp, Urfa Milletvekili adayları ve DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir'den oluşan heyet, HDP Suruç İlçe Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.
 
AKP'NİN SALDIRGAN POLİTİKASININ SONUCU
 
Erdoğmuş, AKP'nin kullandığı saldırgan dilin ve yöntemlerin yaşanan katliama zemin hazırladığını belirterek, "Urfa genelindeki seçim faaliyetlerinde HDP'yi durdurmaya yönelik bir iktidar müdahalesi ile karşı karşıya kaldık. Suruç'taki olay aileler arasında, partiler arasındaki bir çatışma değildir" dedi.
 
Saray medyasında çıkan haberleri yalanlayan Erdoğmuş, AKP'li adayların ziyaret ettiği esnafın HDP seçmeni olduğunu söylemesi üzerine AKP'li adayların saldırdığını ve 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
 
"Bu iki parti arasında yaşanan bir kavga değil, iktidarın dilinin bir faturasıdır. Biz kendi çalışmalarımızı yürütürken adım başı güvenlik güçleri ile karşılaşırken, nasıl oluyor da şimdi bir güvenlik zaafı oluşuyor" diyen Erdoğmuş, iktidarın bayramı yasa çevirerek seçimi kana buladığını belirtti.
 
HER SEÇİM DÖNEMİ AKP KAN DÖKÜYOR
 
Beştaş ise saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirmesinden AKP'nin sorumlu olduğunu belirterek, "20 Temmuz'da Suruç'ta bir katliam yaşandı, 5 Haziran'da Diyarbakır mitingimize bomba atıldı, bu olayların hepsi AKP'nin iktidar olduğu dönemlerdi ve seçim dönemleri idi" dedi.
 
AKP'nin seçime 10 gün kala büyük bir provokasyon olarak bu saldırıyı hazırladığını belirten Beştaş, "Daha biz ölenlerin kimliğini öğrenememişken 'PKK, AKP'lilere saldırdı' diye haber geçmeye başladılar. (İçişleri Bakanı) Soylu çıkıp 'olay planlıdır' diyor. Esnafların planlı bir şekilde ziyaret edenlere saldırdığını söylüyor. Doğru, olay planlı ancak planlayanlar 2 gün önce HDP seçmeni olduğunu söyleyen esnafı silahlarla ziyarete gidenlerdir" diye konuştu.
 
SAVCILIK DELİLLERİN KARARTILMASINA ZAMAN TANIMAMALI
 
Beştaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Erdoğan'ın videoları teşhir oldu, 'HDP'nin baraj altında kalması çok önemlidir' diyor, bunu kendileri söylüyor. 2 gün sonra bu yaşananlar tesadüf olamaz. Bu seçimde kaybedeceklerini anlayanların yaptığı provokasyonlardır. 6-8 Ekim'in sorumluları da onlardır. Bunlar yalanla kamuoyunu manipule ederek bilinçli olarak 'bu seçimde de bize oy vermek zorundasınız' mesajı veriyorlar. Biz de diyoruz ki halklarımıza asla yalnız değilsiniz."
 
Saldırının olduğu yerdeki mobese ve esnaf kameralarının hızlıca Başsavcı tarafından toplanması gerektiğini belirten Beştaş, aksi durumda delillerin karartılacağı ve sorumlusunun da savcılık olacağı uyarısında bulundu.
 
Halka sağduyu çağrısı yapan Beştaş, "Taziyelerden sonra çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bizim siyasetimizin temel amacı ölümleri durdurmaktır. Birileri bundan rahatsız oluyor, çünkü onların anladığı baskı ve tehdittir" dedi.
 
SALDIRILARIN SORUMLUSU DEVLETTİR
 
"AKP iktidarı suç üstü yakalanmıştır. Kendi yaptırdığını HDP'ye, Kürt halkına yükleyerek kurtulamayacağını sanmıştır" diyen Beştaş, 1 saat içinde İçişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı yardımcısının açıklamalarının buna işaret ettiğini ifade etti.
 
Otopsi raporlarını alamadıklarını ifade eden Beştaş, Suruç ve 5 Haziran katliamının sorumlularının ortaya çıkarılması durumunda kimsenin bu saldırıya cesaret edemeyeceğini belirterek, "Bir devlet, 'hukuk devletiyim' diyorsa, insanlar öldükten sonra katiller cezalandırılmıyorsa, bunun sorumlusu hükümettir" diye konuştu.