18 Eylül 2024 Çarşamba

HDP heyeti, SPD Dişişler Sözcüsü Schmid ile görüştü

HDP Almanya temsilcilerinde bir heyet Stuttgart'a bağlı Nurtingen kentinde SPD Dişişler Sözcüsü Nils Schmid ile görüştü. Bir saat süren görüşmenin ana konusu baskın seçimlerdeki eşitsizlik ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu görüşüldü.
HDP Almanya Eşsözcüleri Leyla İmret, Sinan Önal, Stuttgart HDK eşsözcüsü Heci Osman, FCK'den Seval Gümüş ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Garip Nurhak'tan oluşan heyet SPD Dişişler Sözcüsü Nils Schmid ile görüştü.
 
SPD Dışişler Sözcüsü Nils Schmid ile Nurtingen'de yapılan görüşmede OHAL koşullarında yapılacak 24 Haziran baskın seçimi ve Cumhurbaşkan adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunması konuları görüşüldü.
 
SPD İLE HDP KARDEŞ PARTİ
 
OHAL koşullarda özgür ve adil bir seçimin çok zor olacağını belirten Schmid, "SPD ile HDP kardeş parti" olduğunu vurguladı. Schmid "Cumhurbaşkanı adayı olan sayın Selahattin Demirtaş'ın ve HDP milletvekillerin hala tutuklu bulunması kabul edilir bir durum değildir" dedi.
 
Schmid, "Türkiye yanlış bir politika içine girerek. Kürtlerin, ezilen halkların, medya üzerinde baskı ve sindirme politikalarını doğru bulmadığımızı söyleyebilirim" diye kaydetti. 24 Haziran'da yapılacak seçimlere gözlemci göndereceklerini ve tutuklu bulunan HDP milletvekilleri ile Demirtaş'ın durumunu parti yönetimiyle görüşeceğini belirten Schmid, Kürt meselesi ile ilgili ile şunları şöyledi: "Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesini ve daha öncede Türk yetkililerine söyledik."
 
'EŞİT KOŞULLARDA SEÇİMİN OLMASINI İSTİYORUZ'
 
HDP heyeti, OHAL ve baskı altında seçime gidildiği ve bu ortamda HDP'nin baraj altında bırakma çabası olduğunu dile getirdi.
 
Buna karşın Schmid "Eşit koşullarda olmayacağını ve baskı altında olacağını biliyoruz. Özelikle Kürdistan'da baskılar oluşacak. Biz parti olarak eşit koşullarda olmasını istiyoruz" dedi.
 
İMRET: HDP'Yİ BARAJ ALTINDA BIRAKMAK İSTİYORLAR
 
HDP Almanya Eşsözcüsü Leyla İmret, görüşme sonrası verdiği bilgilerde, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. İmret, "HDP'nin baraj sorunu yokmuş gibi davranmamak gerekir. HDP'yi baraj altında bırakmak için her yolu denemektedirler. Bu yüzden Avrupa'da verilen Oylar HDP'yi baraj altında kalmamasını sağlar. Avrupa'daki seçmen sandığa giderek HDP'ye oy vermeli" diye vurguladı.