24 Eylül 2024 Salı

HDP: Halfeti'de işkence yapanları yargıya taşıyacağız

Urfa'nın Halfeti İlçesinde gözaltına alınanlara yapılan işkenceye ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Halfeti'de yaşanan barbarlığı yakinen takip ediyoruz. Bu suça ortak olanlara, talimat vereninden özel timine, polisine, askerine ve tüm sorumlulara yönelik inceleme başlatılması için ilgili yargı kurumlarına gerekli başvuruları yapıyoruz" dedi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi'nde 18 Mayıs günü çıkan çatışma sonrası gözaltına alınanlara yapılan işkenceye ilişkin açıklama yaptı.
 
Başaran, "Anayasa'nın 17. maddesi oldukça açık bir ifade ile 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz' derken, Halfeti'de bu madde sistematik olarak ve ısrarla ihlal ediliyor. Anayasa ve yasalar çiğneniyor" dedi.
 
Halfeti'ye bağlı çeşitli köylerde gelişigüzel en az 38 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Başaran, gözaltına alınanlara ters kelepçelenerek yere yatırıldığını ve işkenca yapıldığını belirtti.
 
Başaran açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Yasal hiçbir zemini olmamasına rağmen, gayri hukuki bir şekilde gözaltındaki kişilerin her birini farklı avukatların ziyaret etmesi koşulunun dayatılması, görüşmelerin polis nezaretinde ve beş dakika ile sınırlandırılması, yalnızca Türkçe konuşma şartının getirilmesi de yasa ihlallerinin ve keyfi davranışların devamıdır.
 
"Gözaltındaki yurttaşlar ile görüşme gerçekleştiren avukatlar, müvekkillerine ağır şekilde işkence edildiğini, tedavilerinin yapılmadığını, gözaltındaki kişilere dair şeffaf bir sürecin yürütülmediğini belirtiyor.
 
"Devlet görevlileri eliyle uygulanan bu utanç verici işkence politikasını Van'da, Mardin'de, Muğla'da, Batman'da, Urfa'da, Diyarbakır'da ve birçok başka ilimizde defalarca gördük. Güvenlik güçlerinin işkence ettiği yurttaşların fotoğraflarının kasıtlı bir şekilde basına servis edildiğini gördük. Devletin işkenceyle, zulümle, şiddetle yurttaş üzerinde güç gösterisi yaptığını gördük.
 
"Mafyavari söylemlerle işkence uygulayan güvenlik güçlerine, Türk Ceza Kanunu'nun 94'üncü Maddesi uyarınca, işkence suçunun zaman aşımına tabi olmadığını, kendilerini şu anda koruyup kollayanların baki olmadığını hatırlatırız.
 
"Partimizin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu olarak Halfeti'de yaşanan barbarlığı yakinen takip ediyoruz. Bu suça ortak olanlara, talimat vereninden özel timine, polisine, askerine ve tüm sorumlulara yönelik inceleme başlatılması için ilgili yargı kurumlarına gerekli başvuruları yapıyoruz."