19 Eylül 2024 Perşembe

HDP Gençlik Deklarasyonu: Özgür bir yaşam kuracağız

HDP Gençlik Deklarasyonu Yoğurtçu Parkı'nda açıklandı, ?Üniversitelerde bütün engellenmiş diller için kürsüler açacağız. Gözaltı, tutuklama, fişleme korkusu olmadan kendimizi ifade etme özgürlüğüne sahip olacağız. Askere gitmek istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin vicdanı ret hakkının yanında olacağız? denildi.
Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Buluşması gerçekleştirildi. HDP'li gençler, deklarasyonlarını açıkladı.
 
Buluşmanın gerçekleştirildiği alana “Genç başladık genç başaracağız”, “Sonu ne olursa olsun muhteşem olacak” pankartı asıldı. “Direne kazanacağız”, “Suruç için adalet herkes için adalet”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.
 
Gençlik Buluşmasına HDP İstanbul milletvekili adayları Sema Uçar, Musa Piroğlu, Erkan Baş, Erol Katırcıoğlu ve Mustafa Avcı da katıldı. 
 
HDP Gençlik Meclisi üyesi Roza Kahya, Gençlik Deklarasyonunu okudu. Kahya, mevcut iktidarın gençlerin yaşam alanlarına dönük ciddi bir saldırı başlattığını belirterek, “Gençlik kültürel kıyımdan geçiriliyor. Gençlerin kendi dilleri, kimlikleri, yaşam biçimleri üzerinden inşa bulmalarına izin verilmiyor. Tek tip bir zeminde inşa edilmeye çalışılıyor” dedi.
 
Ekonomik ve coğrafik koşullar nedeniyle eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiğini, anadilde eğitim hakkının gasp edilmesinin de bu eşitsizliği perçinlediğini belirten Kahya, “Gençler olarak 'Genç' yaşayacağız ve söz yetki karar sahibi olarak özgür bir yaşam kuracağız. Parasız, bilimsel, nitelikli, cinsiyet eşitlikçi ve anadilde eğitimi hayata geçireceğiz. Üniversitelerde bütün engellenmiş diller için kürsüler açacağız. Gözaltı, tutuklama, fişleme korkusu olmadan kendimizi ifade etme özgürlüğüne sahip olacağız. Askere gitmek istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin vicdanı ret hakkının yanında olacağız. Bunun için 1 oy HDP'ye 1 oy Demirtaş'a” ifadelerini kullandı.
 
UÇAR SURUÇ ŞEHİTLERİNİ ANDI
 
HDP milletvekili adayı Sema Uçar da yaptığı konuşmada, liseli öğrencilerin direnişinden güç aldığını belirterek, “Liseli öğrencilerin mücadeleleri ve talepleri bizim de mücadelemiz ve talebimizdir” dedi. 
 
Suruç Katliamı'nda yaşamını yitiren Ece Dinç'in fotoğrafının bulunduğu tişörtle sahneye çıkan Uçar, Ece ile yaşadığı anıyı anlatarak onun naif ve sorgulayıcı bir genç olduğunu aktardı. Uçar, 33 düş yolcusunun mücadelesinden güç alarak bugünlere geldiklerini dile getirdi, “Hem liseli öğrencilerin o günki kararlılığından hem de Suruç'ta katledilen 33 gencin hiçbir düşünün yarım kalmamasına olan inancımla mücadelemizi sürdüreceğiz. Eşit, özgür, anadilde, demokratik ve bilimsel eğitim istedikleri için şuan on binlerce üniversite öğrencisi cezaevinde. Onların da mücadelesini buradan sahipleniyorum” diye konuştu.
 
Erkan Baş da “Bizim derdimiz bütün halklarımızın eşit ve özgür yaşayacağı, kardeşçe barış içinde yaşayacağı yeni bir ülke kurmak ve bu yüzden hesap sormak zorundayız. Hesap soracağız ki bir daha hiç kimse bu iktidarın yaptıklarını yapmayı aklından bile geçirmesin” dedi.  
 
Konuşmaların sonunda Grup Vardiya sahne aldı. Gençler, Vardiya'nın ezgileriyle halay çekti.