24 Eylül 2024 Salı

HDK: Yüzleşilmeyen her katliam yeni katliamlara yol açarken

T.C.'nin tekçilik anlayışının bu yüzyılda da sürdürülmek istendiğini kaydeden HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, Sivas katliamının 30. yılında yaptığı açıklamada, "Halkların gelecek inşasının karşısında kendi iktidarını devam ettirmekte inat eden faşist akıl bu şekilde devam edemeyeceğini bilmelidir. Tarih haksız egemenlere karşı direnenlerin mücadelesine göre suçlanır" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Sivas katliamının 30. yılında açıklama yaptı. Katliamın insanlığa karşı işlenen suç olduğunu ve zamanaşımının mümkün olmadığı kaydedilen açıklamada, geçmişten bu yana kendi kültürü ve inancını yaşama hakkına sahip halka ulus devlet tekçi anlayış dayatılarak özünden koparma çabasının olduğu hatırlatıldı.

Boyun eğmek, biat kültürü büyük erdemmiş gibi sunularak başkaldırmanın ise en büyük suç sayılmasının katliamlar pratiğinde görüldüğü belirtilen açıklamada, "Ermeni, Süryani, Rum, Kürt ve Alevilerin biat etmeye zorlanması bu zihniyetin sonucudur. Oysa ki etiğin ve birlikte var olma kültürünün doğru belirlenmesini iktidarların pratiğinde değil ancak halkların pratiğinde görebiliriz" denildi.

İktidarların taraflılığını, Sivas'ta insan yakılmasına göz yumulması ve yakanların korunmasında yıllardır görüldüğü söylenen açıklama, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti devleti yeni bir yüzyıla girerken yaşatılan tek dil, tek din, tek millet katliamlarının 2. yüzyılda da sürdürme niyetini görüyoruz. Devleti derin milliyetçilik ve ırkçılık söylemlerinin her geçen gün arttığı, halkların birbirinden nefret ettirilmesi çabasının hız kesmediği ve bunun hem siyasi iktidar ve hem de muhalefet tarafından daha da yükseltilmekte olduğunun tanığıyız. Bilinmelidir ki, rızasız yaratılan tarih, yazılan o sayfalardan silinir.

"Türkiye halklarının geleceğini hakikat çemberinden uzaklaştırmaya çalışanlara karşı yaşıma yeniden ve yerinde inşa etme sorumluluğumuzun bilinciyle Sivas'ta canlarını yitirenleri saygıyla anıyor ve yaşanılan katliamlarla yüzleşmek için iktidara çağrı yapıyoruz. Yüzleşilmeyen her katliam yeni katliamlara yol açarken, Türkiye halklarının geleceğine kötülük tohumları ekilmektedir. Bizler barışın ve yaşamın yolcuları olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Halkların gelecek inşasının karşısında kendi iktidarını devam ettirmekte inat eden faşist akıl bu şekilde devam edemeyeceğini bilmelidir. Tarih haksız egemenlere karşı direnenlerin mücadelesine göre suçlanır."