28 Eylül 2024 Cumartesi

HDK: İntiharlar politiktir, dayanışma yaşatır

Ekonomik kriz nedeniyle artan intiharlara ilişkin eylem yapan HDK İstanbul İl Meclisi, "İntiharlar politiktir, dayanışma yaşatır" diye belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Meclisi, ekonomik kriz nedeniyle artan intiharlara ilişkin açıklama yaptı.

Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde "İntiharlar politiktir, dayanışma yaşatır" yazılı pankartın açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşamak istiyoruz", "Dayanışma yaşatır", "İntiharları durduralım" dövizlerinin taşındığı eylemin basın metnini Şengül Erdoğan okudu. Son bir haftada Şırnak, Antalya, Kocaeli, İzmir, İstanbul ve Ankara'da en az 9 kişinin geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verdiğini hatırlatan Erdoğan, "Ekonomik terör insanlarımızı öldürüyor" dedi.

Ölümlerin nedenlerini gayet iyi bildiklerini söyleyen Erdoğan, ülkeyi yönetenlerin iç ve dış politikadaki beceriksizliğinin faturasını halklara kestiğini kaydetti. Erdoğan, "Bizler her gün ölümle burun buruna yaşarken bizleri yönetenler sözüm ona dünyaya meydan okuyor. Akla, mantığa, bilime uymayan sırf rant uğruna doğayı insanı hayvanı bütün yaşamı tehdit eden projeler üretmekten de geri kalmıyor. Bunlardan en bilineni Kanal İstanbul. Burada tekrar sesleniyoruz yaşam hakkımızdan ellerinizi çekin. Aciz başarısız ve saldırgan savaş politikalarınızın faturasını biz canımızla ödemeyeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de katledilen kadının, işçinin, öğrencinin, depremde can verenlerin sorumlusunun iktidar olduğunu vurgulayan Erdoğan, intiharın çözüm olmadığını kaydetti ve mücadele çağrısı yaptı.

PİROĞLU: İKTİDAR İNSANLARI İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Erdoğan'ın ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, ülkenin değişik yerlerinden yoksulluk ve işsizlik nedeniyle gelen haberlere dikkat çekti. "Adına intihar diyorlar" ifadesini kullanan Piroğlu, kişilerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar ettiğini vurguladı. Piroğlu, "Bunlar sosyal cinayettir" dedi ve iktidarın insanları intihara sürüklediğinin altını çizdi.

Son dönemde yaşanan depremleri hatırlatan ve vergilerin nereye gönderildiğini soran Piroğlu, toplanan vergiler savaşa ve Saray yapımına harcanırken halkın sefaletle yaşamaya zorlandığını vurguladı. Piroğlu, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Açıklama, "İntihar değil bu bir cinayet" sloganıyla sona erdi.