24 Eylül 2024 Salı

HDK: Çerkeslere 'sürgün ulus statüsü' verilsin

Halkların Demokratik Kongresi: Çerkesler yaşadıkları her yerde, kimliklerini yaşatabilmek, yeniden üretebilmek ve geleceğe taşıyabilmek için demokrasi mücadelesi saflarında kararlılıkla yerlerini alırken 19. yy?da yaşadıkları trajediye yönelik adalet arayışında mücadelelerini sürdürüyorlar. Çerkes soykırımının 155'inci yılı dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Halkaların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu, soykırımın kabul edilmesini ve Çerkeslere sürgün ulus statüsü verilmesi çağrısı yaptı.

HDK tarafından yapılan açıklamaya göre, Çerkeslerin Çarlık Rusya’sına karşı aralıklarla 3 asır süren özgürlük savaşı boyunca dünyanın en kitlesel soykırımlarından birini yaşamaları; ardından Kuzeybatı Kafkasya nüfusunun yüzde doksan oranında sürgün edilmesinin üzerinden 155 yıl geçti.

Yaklaşık bir buçuk milyon Çerkes denizyoluyla başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü. Sürgün sırasında; gerek Karadeniz’in Kafkasya ve Osmanlı sahillerinde gerekse deniz yolculuğu sırasında açlık ve hastalıktan nüfusun üçte biri yaşamını yitirdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun iskân politikası sonucu Anadolu’nun dört bir yanına dağıtıldılar. Balkanlar’a sürgün gidenler ise 1877-78 Osmanlı-Çarlık Rusyası savaşından sonra ikinci sürgünle çoğunluğu Ortadoğu’ya yerleştirildiler.

HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu, Çerkeslerin talepleri olan, soykırımının kabulü, Çerkeslere sürgün ulus statüsü, Çerkeslere hem Rusya Federasyonu hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığı hakkı ve Çerkes halkının tarihsel vatanlarına dönebilme garantisinin verilmesi çağrısında bulundu.