20 Eylül 2024 Cuma

Hayvan hakları savunucuları: Yasayı sokakta biz yazacağız

Katliam yasasına karşı binlerce kişinin Kadıköy'de yan yana geldiği eylemde, "Tarihe bir kara leke olarak geçen bu teklifin yasalaşmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ancak şunun da altını özellikle çizmek istiyoruz: Bu teklif yasalaşsa bile bu mücadele bitmeyecek! Tek bir dostumuzun tüyüne dokundurmayacağız!" denildi.

Sokak hayvanlarına dönük katliam yasasına karşı binlerce kişi Kadıköy rıhtımda yan yana geldi. Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifinin çağrısıyla düzenlenen eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü katıldı.

"Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" ve "Toplayamazsın, öldüremezsin, hapsedemezsin" pankartları açılan eylemde, "Biz bu yasayı durduracağız", "Sokakları terk etmiyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "Barınaklar ölüm kampıdır", "Sokaklar bizim, canlar bizim" dövizleri taşındı.

Ortak basın açıklamasını Öykü Yağcı ve Ersin Tek okudu.

Sokak hayvanlarına dönük tecrit ve katliam yasasının Meclis'e gelmek üzere olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Komisyonda tek kelime etmeden ellerini kaldırıp indiren bir avuç vekil, sokakta yaşayan hayvanlara soykırım uygulamakta diretiyor" denildi.

Katliam yasasına dönük öfkeyi mücadeleyi büyütmeye yönlendirme çağrısı yapılan açıklamada, "Bu katliam yasasına karşı olan bizler, toplumun yüzde 85'iyiz. Bize elit diyorlar ama asıl elit olanlar bu yasanın çıkmasını isteyenler! Bu yasanın çıkmasını istiyorlar çünkü yasa çıkarsa, 'barınak' dedikleri, 'doğal yaşam alanı' dedikleri ölüm kamplarının yenilerini inşa edip milyonlar kazanacaklar. Teklifte 'ilaç, ekipman, ameliyathane' denen, aslında hayvanlar için zehir ve işkence aleti olan araç-gereçleri almak için dev ihalelere girecekler" ifadeleri kullanıldı.

'TOPLUMU MANİPÜLE ETMEK İSTİYORLAR'
Ankara'da hayvan hakkı savunucularının komisyon toplantılarına ve Meclis'e alınmadığına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Aldıkları talimat uyarınca el kaldırıp indirerek teklifi apar topar onaylamak istediler. İçeriği hiç tartışılmasın, basına yansımasın, hayvan hakkı savunucularının ve veteriner hekimlerin itirazları duyulmasın istediler. Yasaya karşı çıktığımız için Meclisin içinde, sokakta darp edildik, gözaltına alındık. Son olarak da meclise ziyaretçi yasağı getirdiler. Halka Meclis'e girmeyi yasakladılar! Çünkü onlar da bu soykırım yasasını hiçbir meşru argümanla savunamayacaklarının farkında. Toplumu kendi söylemleriyle manipüle etmek istiyorlar."

'KATLİAM YASASIYLA ESAS SORUNU TARTIŞILMAZ KILMAK İSTİYORLAR'
Saray medyası ve trollerin de yanıltıcı haberlerle hayvanlara dönük soykırımdan vazgeçildiği algısı yaratmaya çalıştığına işaret edilen açıklamada, "Katliam yasasıyla esas sorunu tartışılmaz kılmak istiyorlar. Güya popülasyon artışından söz ediyorlar ama petshop fuarlarıyla, devasa üreticiler ve yetiştiricilerle hayvan rantını sürdürmekten vazgeçmiyorlar. Hayvan üretimi piyasası büyüsün ve ülkenin çoklu krizleri daha az konuşulsun istiyorlar" denildi.

AKP'nin bu yasa teklifiyle 2004'te çıkardığı Hayvanları Koruma Kanunu'nu uygulamadığını itiraf ettiği belirtilen açıklamada, Diyor ki bizim belediyelerimiz, tarım il müdürlüklerimiz 20 yıldır etkin kısırlaştırma yapmadı, o yüzden şimdi sokaktaki tüm hayvanları öldürmek istiyoruz. 20 yıllık sorumsuzluğun hesabını vermek bir yana dursun, olan bitenden hiçbir haberi olmayan, sokakta açlık, susuzluk, soğuk, şiddet, işkence gibi türlü zorluklara rağmen yaşam mücadelesi veren hayvanlara fatura kesiyor; onları öldürmekten, hapsetmekten yana duruyorlar. Kendi sorumsuzluklarının bedelini hayvanlar canlarıyla ödesin istiyorlar" denildi.

"Ötanazi" ifadesi çıkarılsa da yasa teklifinin hala katliam teklifi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Yine kediler tekliften çıkarıldı, kediler kapsam dışı diye halkı yanıltmak istediler. Oysa teklif yasalaşırsa sokaklardaki köpekler de kediler de toplanıp barınak dedikleri ölüm kamplarına gönderilecek" ifadeleri kullanıldı.

'NE KATLİAM NE TECRİT'
Barınaklarda hayvanların küçücük alanlarda şiddete maruz kaldığı, kan ve dışkı dolu yerlerde yaşamaya mahkum edildiği vurgulanan açıklamada, bu barınaklara gönüllülerin alınmadığına işaret edildi. "Birkaç gün önce, bir barınak yöneticisinin itirafları basına yansıdı. Barınak yöneticisi, köpeklerin barınağa geldikten sonra ortalama 72 saat kadar yaşayabildiğini ifade ediyor ve eğer barınak doluysa, köpeklerin 72 saat sonra nasıl 'imha edildiğini' anlatıyordu. Bu yüzden bir kez daha, yüksek sesle haykırıyoruz: Ne katliam ne de tecrit" denilen açıklamada, hayvanların yaşam hakkının sonuna kadar savunulacağının altı çizildi.

'ÖRGÜTLENELİM, DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Tarihe bir kara leke olarak geçen bu teklifin yasalaşmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ancak şunun da altını özellikle çizmek istiyoruz: Bu teklif yasalaşsa bile bu mücadele bitmeyecek! Tek bir dostumuzun tüyüne dokundurmayacağız! Bir yandan demokratik ve kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam ederken, bir yandan da mahalle mahalle dayanışmamızı örgütleyeceğiz. Şimdi, hemen bugünden itibaren, mahallelerimizde, sokaklarımızda örgütlenme zamanı! Yaşam için Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatiflerini takip edin, mahallelerimizde hayvan dayanışmalarını hep birlikte örgütleyelim, bu dayanışmayı büyütelim!"

Eylem boyunca, "AKP yasanı al başına çal", "Hükümet istifa", "Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "Hayvanları da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz", "Toplamak demek cinayet demek", "Yasayı sokakta biz yazacağız", "Katliam yasası geri çekilsin" sloganları atıldı.

KADIKÖY SOKAKLARINDA YÜRÜYÜŞ
Eylemin ardından onlarca kişi Kadıköy sokaklarında sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Kadıköy rıhtımdan ara sokaklara ve Bahariye'ye devam eden ve birçok noktada gerçekleşen yürüyüşlerde katliam yasasına karşı sokaklarda mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Kadıköy halkının da alkışlarla ve tencere tavalarla destek verdiği yürüyüşler, uzun süre devam ettikten sonra son buldu.