24 Eylül 2024 Salı

Hasta tutsaklar Özbek ve Kuday'ın durumu giderek ağırlaşıyor

Hasta tutsaklar Özge Özbek ve Abdulkadir Kuday'ın durumuna dikkat çeken hak savunucuları tahliye edilmelerini istedi.

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 591. F oturması eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Özge Özbek serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Meral Şahin, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Özge Özbek'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Özbek'in beyninde bulunan tümörün ameliyatla çıkarıması sonrası baş ağrısı, nöbet ve denge kaybı sorunları yaşadığını, 10 Temmuz'da beyin kanaması geçirdiğini ve yeni tümörler gelişmesi sebebiyle acilen ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Şahin, 2020'de ilk tümör ameliyatını olan Özbek'in hemen ardından tutuklandığını ve hapishane koşullarında durumunun ağırlaştığını vurguladı.

Özbek'in 3 ay infazının ertelendiği ancak sonrasında iyileşmeden tekrar tutuklandığını kaydeden Şahin, "Durumu ağırlaştığı için gönderildiği Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun, 24 Aralık 2021 tarihli ‘hapishane şartlarında kalması uygun değildir' diyen raporuna karşılık, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hapishanede kalabileceği şeklinde rapor düzenlenmiş ve Özbek'in serbest bırakılması engellenmiş, ardından Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilmiştir" dedi.

Hapishane koşullarında yaşamını idame ettiremeyen Özbek'in durumunun giderek ağırlaştığını kaydeden Şahin, Özbek ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylem boyunca, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 463'üncü hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Nuray Çevirmen okudu.

İstanbul Metris Rehabilitasyon Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 9 yıllık hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Kuday'ın ALS hastası olduğunu belirtti. Kuday'ın hapishane koşullarında durumunun ağırlaştığını ve tedavilerinin yapılmadığını vurgulayan Çevirmen, "Yapılan tetkikler sonucunda önce bel fıtığı teşhisi konulmuş ve 2021 yılı Haziran ayında bel fıtığı teşhisi ile ameliyat edilmiştir. Teşhisin yanlış konulmasından dolayı ameliyattan sonra sorunları daha artmış, bu süreç içinde sağ ayağının tamamen felç kalmasına ve sancılarının devam etmesine rağmen tedavisi yapılmamıştır. 3 ay sonra tekrar yapılan tetkikler sonucunda ALS teşhisi konulmuştur. Bu hastalık; kaslara hareket emri veren sinir hücrelerinin uyarılar gönderemez duruma gelmesidir ve kesin tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar kullandırılarak, hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, normal hayatını sağlıklı koşullarda devam ettirilmesinin sağlanması gerekmektedir" dedi.

Kuday'ın ayakta duramadığını, kas kasılmaları geçirdiğini belirten Çevirmen, bunun dışında Kuday'ın mide rahatsızlığı ve kalp krizi geçirdiğini ifade etti. Kuday'ın 45 kilonun altına indiğini vurgulayan Çevirmen, "Rahatsızlıklarından dolayı her yemeği yiyemiyor ve beslenme sorunu yaşıyor. Cezaevindeki kantininde de yemek yiyemiyor ve dışarıdan da yemek getirilmesini cezaevi idaresi kabul etmiyor. En son bayram ziyaretine gittiklerinde nefes almakta dahi zorlandığını görmüşlerdir. Yatalak durumda olduğundan hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor" dedi.

Çevirmen, Kuday ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.