24 Eylül 2024 Salı

Hasta tutsaklar için iki kentte eylem

Hasta tutsaklar için İstanbul ve Ankara'dan çağrı yapan hak savunucuları, tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hak savunucuları ve hasta tutsak yakınları İstanbul ve Ankara'da düzenlenen eylemlerle hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 596'ncı F oturumunu dernek binası önünde düzenledi.

"Tedavi haktır engellenemez" ve"Hasta mahpus Önder Poyraz serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Meral Şahin okudu. Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Önder Poyraz'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Şahin, Poyraz'ın ileri derecede mide ve böbrek hastası olduğunu, omurga yaralanması nedeniyle takılan platine bağlı ağrı çektiğini, geçirdiği felç nedeniyle sağ kolunu kullanamadığını söyledi.

Poyraz'ın ağır hastalıklarına ve yapılan başvurulara rağmen tedavi olamadığını ve tek başına yaşamını idame ettirememesine rağmen yalnız tutulduğunu aktaran Şahin, mide rahatsızlığı olan Poyraz'ın yediği her şeyi kustuğunu, bu durumun yaşamına ağır tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Poyraz rahatsızlandığında sadece revirde ağrı kesici yapıldığını belirten Şahin, tedavisi yapılmayan Poyraz'ın durumunun giderek ağırlaştığının altını çizdi. Poyraz'ın hastane kontrollerinin de yapılmadığını dile getiren Şahin, "596'ncı F oturması kapsamında bu hafta, ağır hasta mahpus Önder Poyraz ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 468'inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Sevil Turgut okudu.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 25 yıllık hasta tutsak Selver Yıldırım'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, bir gözünü yıllar önce kaybeden Selver Yıldırım'ın diğer gözünde görme oranının yüzde 15-20 arasında olduğunu söyledi.

Gözünde ödem oluşan Yıldırım'a lazer tedavisi uygulandığını ancak lazer sonrası görme oranının düştüğünü ifade eden Turgut, "Neredeyse felçli gibi olduğunu, okuyup-yazamadığını, televizyon izleyemediğini, birkaç dakikadan fazla konuşsa gözlerinin ağrıdığını ve sonrasında bulanıklaştığını ifade etmektedir. Hastalığı için tedbir alınmaz ise bu gözünü de kaybedecektir. Doktor tarafından mercek kullanması önerilmişse de güvenlik gerekçesi ile idare tarafından verilmemiştir. Aynı şekilde gözleri ışığa karşı aşırı duyarlı ve sürekli kızarık haldedir" dedi.

Yıldırım'ın kronik gastrit ve reflü hastası olduğunu belirten Turgut, bu nedenle diyet yapması gereken Yıldırım'a gerekli gıdaların verilmediğine de dikkat çekti. Yıldırım'ın kemik erimesi ve belde disk dejenerasyonu olduğunu da ifade eden Turgut, "Selver Yıldırım'ın yaşamını olumsuz etkileyen ve ihtiyaçlarını karşılamasına engel olan hastalıklarının tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan yapılmasını, doktorlar tarafından tavsiye edilmiş ve yazılmış olan mercek ve güneş gözlüğü ihtiyacının karşılanmasını, mide rahatsızlıkları için diyet yemek ihtiyacının karşılanmasını ve talep etmiş olduğu takviye gıdaların verilmesini talep ediyoruz" dedi.