21 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Özge Özbek için özgürlük çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutsak Özge Özbek'in sağlık durumunu kamuoyuyla paylaşarak, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 505'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. "Tedavi haktır engellenmez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın metnini Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Özge Özbek'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, Özbek'in beynindeki tümör nedeniyle 27 Ekim 2020'de İstanbul Acıbadem Hastanesi'nde açık beyin ameliyatı geçirdiğini ve hemen ardından hapishaneye götürüldüğünü hatırlattı.

Özbek'in durumunun ağır ve yeni ameliyat olması nedeniyle avukatlar tarafından çok sayıda başvuru yapıldığını aktaran Yazmacı, "Başvurunun ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından 3 ay 'infaz erteleme' kararı verilmiş, ancak 3 ay bittikten sonra tekrar tutuklanarak Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'ne götürülmüştür. Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2021 tarihli Sağlık Kurulunun vermiş olduğu kararda 'Hapishane şartlarında kalması uygun değildir' raporu olmasına rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından bu rapor kabul edilmemiş ve 'Hapishanede kalabilir' raporu verilmiştir. Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporda nöroloji, üroloji ve psikiyatri A doktorlarının imzası bulunmakta ancak asıl görmesi gereken beyin cerrahının bu kararda imzası yoktur" dedi.

'HASTALIĞI HIZLA İLERLİYOR'
Özbek için 9 Haziran 2022'de Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yapılan başvuruda bir kez daha "Hapishanede kalabilir" raporu verildiğini aktaran Yazmacı, Özbek'in sürekli şiddetli ağrılar yaşadığını, denge ve işitme kaybı problemleri olduğunu belirtti.

Özbek'in beyninde birden fazla tümör bulunduğu için sürekli kontrol altında olması gerektiğini ifade eden Yazmacı, "Cezaevinde hastalığı hızlı bir şekilde ilerledi ve epilepsi, vertigo gibi dengesizlik belirtileri olan hastalıklar da nüksetti. Beyi tümörleri organlara baskı yapmaktadır ve tümörden kaynaklı olarak sol kulağında yüzde 72 işitme kaybı vardır, ellerde titreme, kimi zaman idrarını tutamama durumlar da meydana gelmiştir. Bu durum ileride görme, hafıza ve hareket kaybına neden olacaktır" dedi.

Yazmacı, Özge Özbek'in durumunun oldukça kritik olduğunun altını bir kez daha çizerek, acil olarak tahliye edilmesini istedi.