21 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Necip Aslankılıç serbest bırakılsın

İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu hasta tutsaklar için yaptığı F Oturumunun 341.'sini gerçekleştirdi. Bu hafta ağır hasta tutsak Necip Aslankılıç'ın durumuna dikkat çekilirken, Aslankılıç'ın serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 341. F oturumu polisin izin vermemesi üzere İHD önünde yapıldı. İHD'nin penceresine hasta tutsakların fotoğrafları asılan eylemde hasta tutsak Necip Aslankılıç'ın durumuna dikkat çekildi.
 
Basın metnini okuyan Hatice Onaran, haftalar boyunca hasta tutsakların sesi, sözü olmaya çalıştıklarını kaydetti, buna rağmen hasta mahpusların, durumlarının giderek ağırlaştığını dikkat çekti. Hapishanelerde şuan 402'si ağır olmak üzere 1154 hasta tutsağın olduğu bilgisini veren Onaran, çoğunun tedavi edilmediğini söyledi.
 
DEVLET YAŞAM HAKKINI KORUMUYOR
 
Devletin en temel hak olan yaşam hakkını korumak yerine "Rahşan affı" faciası olabilecek bir tasarı ile uğraştığını dile getiren Onaran, "Bu tasarının yasalaşmasıyla birlikte kamuoyunda, hapishanelerin boşaltılacağı ve yerlerine muhalif kesimlerin konulacağı endişesi hakim. Çıkarılması düşünülen bu afla, yapılması planlanan hapishanelerle, hak savunucularına yasaklanan meydanlarla, tutuklama ve gözaltı furyasıyla birlikte, kaldırıldığı söylenen OHAL tüm kurumlarıyla devam ediyor ve gündelik yaşantımızın her alanına sirayet ediyor" dedi.
 
Hapishanelerde hak ihlallerinin arttığını ifade eden Onaran, ağır hasta tutsak Nesip Aslankılıç'ın durumu hakkında bilgi verdi.
 
70 yaşındaki kalp yetmezliği olan Aslankılıç'ın 4 yıl önce tutuklandığını 2 ay önce Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nden Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildiğini kaydeden Onaran şunları belirtti:
"2008 yılında açık kalp ameliyatı oldu ve ardından 3 kez kalp krizi geçirdi. Kalbi ağır hasar alan Nesip Aslankılıç için doktorlar tam teşekküllü bir hastanede yatılı olarak tedavi görmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ağrı'daki tam teşekküllü bir hastaneden yüzde 65 engelli raporu alan Nesip Aslankılıç, ATK'ya başvursa da muayene bile edilmemiş ve hakkında hapishanede kalabilir raporu düzenlenlenmiş. Aynı zamanda prostat hastası olan Nesip Aslankılıç, geceleri 3-4 defa tuvalete kalkmak durumunda kalıyor. Son 5 aydır ise kulak çınlaması nedeniyle geceleri uyuyamıyor. Hapishane idaresinden talep etmesine rağmen hastalıklarına dair raporlarının kendisine verilmediğini bildiren Nesip Aslankılıç hastalıklarının kendisini çok zorladığını beyan ediyor."
 
Onaran, Aslankılıç'ın tam teşekkülü hastane koşullarına erişmesinin sağlanmasını ve serbest bırakılmasını talep ederek açıklamayı sonlandırdı.