24 Eylül 2024 Salı

Hasta tutsak Kavak'ın İstanbul ya da Ankara'ya nakli istendi

Ankara'da düzenlenen 458. kez açıklamada hasta tutsak Abdulvahap Kavak'ın durumuna dikkat çekildi. Kavak'ın İstanbul ya da Ankara'da tedavi edilmesi gerektiği kaydedilerek, tedavisi önündeki engellerin kaldırılması istendi.

Hasta Mahsuplara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tahliyeleri için 458. kez açıklama yaptı. Bu hafta, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesindeki hasta tutsak Abdulvahap Kavak'ın durumuna dikkat çekti. "Tedavi Haktır Engellenemez, Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde söz alan İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu ve Hapishaneler Komisyonu Üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, ağırlaştırılmış müebbet cezası olan Kavak'ın yıllardır tutsak olduğunu ve bu süreçte birçok hastalığının ortaya çıktığını söyledi.

'TAKILAN MERCEĞE RAĞMEN 2 BUÇUK NUMARA GÖZLÜK TAKMAK ZORUNDA'
Yazmacı, gözünde katarak bulunan Kavak'ın gözüne takılan merceğe rağmen 2 buçuk numara gözlük takmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, "Yıllardır alerji sorunu var.  Sürekli burun akıntısı, göz yaşarması ve vücudunda kaşıntı, kızarıklıklar oluşmakta. 2019 yılında ultrason kontrolünde boğazındaki nodülün büyüklüğünün 1.5 santim olduğu söylenmiştir. 8 yıl önce boğaz nodülü ilk tespit edildiğinde 12 milim olup, ilk tespit edildiğinde nodülden haberi olmamış, tesadüfen öğrenmiştir. Son Ultrason çekimi esnasında bu nodüllerden bilgisi olmuştur. Reflü ve gastrit hastalığı olup, ilaç kullanmasına rağmen sık sık kusmaktadır. Kalp damarlarından birine stent takılmıştır. 2016'da yapılan anjiyoda iki ana damarda yine ikişer yerde tıkanmalar, iki yerde plak, iki yerde de yüzde 30 daralma vardır. 2020 yılı mart ayında kardiyoloji uzmanı bilgisayarlı anjiyo için kendisini hastaneye sevk etmiş, iki çekim yapılması gerekirken asker beklemek istemediği için doktor tek çekim yaparak Abdulvahap Kavak'ı geri göndermiştir" dedi.

'BİR AN ÖNCE TEDAVİYE ERİŞİM HAKKI ORTADAN KALDIRILMALIDIR'
Kavak'ın yüksek kolesterol ve tansiyon rahatsızlığına da dikkat çeken Yazmacı, şunları kaydetti: "Ülserotif kolit rahatsızlığı da vardır. Safra kesesi ameliyatla alınmış, bu da hazımsızlığa neden olmaktadır. Bel ve boyun fıtığı ameliyatı için hastaneye sevk edilmiş, kelepçe açılmadığı için ameliyatı yapacak doktora muayene olamadan, hapishaneye dönmüştür. Kol kasları askı işkencesinden dolayı zedelenmiş, kollarda güçsüzlük olduğundan bir şey kaldıramamakta olup çamaşırlarını bile elde yıkayamamaktadır. 2 Şubat 2023'te hastaneye gittiğinde doktor tarafından tomografi çekilmesi istenmiş. Çekilen tomografi sonucuna göre yeni hastalıklar tespit edilmiş ve teşhis edilen fibrosiz için Bolu'daki donanım ve imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle aile tarafından hastane ile temasa geçilmiş ve hastalığın detaylı teşhis ve tedavisi için İstanbul veya Ankara'ya gitmesi gerektiği söylenmiştir. Kendisi de tedavi amaçlı İstanbul veya Ankara'ya nakil talebinde bulunmuş ancak reddedilmiştir. Bu nedenle tedaviye erişim hakkı da ortadan kaldırılmıştır. Abdulvahap Kavak'ın bir an önce teşhis ve tedavileri için nakil taleplerinin kabul edilmesi ve tedaviye erişim hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz."

Eylem sloganlarla sona erdi.