24 Eylül 2024 Salı

Hasta tutsak Halise Aksoy için tahliye çağrısı

590'ıncı F oturmasında hasta tutsak Halise Aksoy için tahliye çağrısında bulunan İHD İstanbul Şubesi, Halise Aksoy'un durumunun giderek ağırlaştığını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 590'ıncı F oturmasını şube binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Halise Aksoy serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Yavuz Okçuoğlu, Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Halise Aksoy'un durumunu kamuoyuyla paylaştı. Aksoy'un diyabet, hipertansiyon ve kalp hastası olduğunu kaydeden Okçuoğlu, "Diyabet nedeniyle görme yeteneğini tamamen kaybetme riski ile karşıya olup, iki defa ameliyat olmasına rağmen durumunda bir iyileşme olmamıştır. Aksoy, 3 aylık tutukluluğu süresince iki defa kalp krizi nedeniyle hastaneye sek edilmiş ancak kelepçeli sevk dayatmasına maruz kalmış, geçici tedavilerle geri gönderilmiştir" dedi.

Aksoy'un ilk olarak 19 Haziran'da fenalaşarak revire kaldırıldığını, revir doktorunun Aksoy'un her an kalp krizi geçirebileceğini belirterek hastaneye sevk ettiğini ifade eden Okçuoğlu, o anda bile Aksoy'un saatlerce kelepçeli bir şekilde bekletildiğini aktardı.

Aksoy'un hastaneye gidip gelmesinin de bir işkenceye dönüştüğünü belirten Okçuoğlu, "Halise Aksoy, 23 Haziran tarihinde de yine kalp krizi riski ile acilen hastaneye kaldırılmış ancak geçici bir tedavi verilerek geri gönderilmiştir" dedi.

Okçuoğlu, şöyle devam etti: "28 Nisan 2023 günü tutuklanan ve dosyasındaki gizlilik kararı nedeniyle neyle suçlandığını dahi tam olarak bilmeyen 56 yaşındaki Halise Aksoy'un daha önce de sorunlu olan sağlığı hapishane koşullarına bağlı olarak hızla ağırlaşmış, yaşamını tehdit eder noktaya varmıştır. Ailesi, acil sağlık sorunları nedeniyle her gün hapishane revirinde doktor kontrolü altında tutulan Halise Aksoy'un serbest bırakılmasını ve gerekli tedavi ve bakımını üstlenmek istemektedir."

Okçuoğlu, Halise Aksoy ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.