24 Eylül 2024 Salı

Hasta tutsak Eroğlu'nun serbest bırakılması istendi

Hasta tutsakların tedavileri önündeki engellerin kaldırılması ve ciddi sağlık sorunları yaşayanların serbest bırakılması talebiyle 376'ncı F oturması gerçekleştirildi.
Başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin ihlaline son verilmesini talep eden tutsak yakınları İnsan Hakları Derneği önünde bir araya geldi. 376'ncı F oturmasında hasta tutsak Orhan Eroğlu'nun durumuna dikkat çekildi.
 
Ferit Barut İHD adına yaptığı basın açıklamasında Eroğlu'nun serbest bırakılmasını istedi.
 
Hapishanelerde tecrit politikası ile yalnızlaştırılan tutsaklara yönelik saldırıların artarak devam ettiğini söyleyen Barut, epilepsi hastası olan Eroğlu'nun yaşadıklarını aktardı: "Orhan Eroğlu Kırıkkale F Tipi hapishanesinde bulunmaktadır. 1995 yılında kafasından yaralanan Eroğlu polis hakkında şikayette bulunur. Şikayeti geri alması istenir şikayeti geri almaz. Gözaltına alındığında emniyette kendisine polis tarafından yarım kalan işin tamamlanacağı söylenir."
 
Ayrıca, kullandığı ilaçlar dolayısıyla karaciğer hasarı yaşayan Eroğlu, siroz tedavisi görmüş. Yapılan açıklamada konuya ilişkin şunlar belirtildi: "Kurşun yaralanması sonucu beyin operasyonu geçirdiğinden sağ bacak ve sol bacakta kısmi olarak felç bulunmaktadır. Yazı yazarken sağ kolunu kullanamamaktadır ve sağ bacağında da kısalık oluşmuştur. Hapishaneye girmeden gördüğü işkencelerden dolayı sol kolu dirsekten itibaren kırılmış ve ters dönmüş ve hala aynı şekilde durmaktadır. Soğuk havalarda bu kısım ağrı ve sızı yapmaktadır. Hapishanede kaldığı süreç içinde iki kez fıtık ameliyatı, bir kez de göz ameliyatı olmuştur. Boyun bölgesinde sağ ve sol tarafta 8 adet çeşitli boyutlarda nodül mevcuttur."
 
Sağlık kontrollerine götürülmeyen Eroğlu, için defalarca suç duyurusunda bulunulmasına karşın bir sonuç alınamadı. Sağlığı ile ilgili raporlara ulaşılamadı. Hastalıklarının birçoğunun kayıtları revirde mevcut olmasına rağmen kendisine verilmemedi.
 
Hastalığı nedeniyle serbest bırakılmasını talep etti ancak sevk edildiği Kırıkkale İhtisas Hastanesi'ndeki doktorlar tarafından muayene sırasında "buradan kimse olumlu rapor alamaz" denildi. Hapishanede kalabilir raporu verilerek Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Eroğlu hala tedavi edilmeyi bekliyor.