28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsak Ali Gülmez serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 414. F Oturumu'nda hasta tutsak Ali Gülmez'in sağlık durumuna dikkat çekti. Böbrek bağırsak ve böbrek hastası olan, tedavisi engellenen Gülmez'in serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu, 414. F Oturumu'nda hasta tutsak Ali Gülmez'in sağlık durumuna dikkat çekti, serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde açıklamayı Sevim Kalman okudu. 

Hapishanelerin tutsaklara yönelik hak gasbı ve ihlallerle gündemden düşmediğini söyleyen Kalman, bunun başında tecrit uygulamasının geldiğini kaydetti. Kalman, "Tecrit işkencedir ve insan hakkı ihlalidir" dedi.

54 yaşında olan Ali Gülmez'in 21 yıldır tutsak olduğunu hatırlatan Kalman, bunun 19 yılını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği için tecrit koşullarında geçirdiğini ifade etti. Gülmez'in 4 yıldır Bolu F Tipi Hapishanesi'nde olduğunu ve sağlık sorunları yaşadığını belirten Kalman, bağırsak hastalığı nedinye kullandığı ilaçların ücretinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmadığını kaydetti.

Gülmez'in aylardır böbrek taşını düşüremediği için yoğun ağrı ve sancı yaşadığını, buna rağmen hastaneye ya da revire çıkarılmadığını aktaran Kalman, tek kişi kalmasına rağmen hücresinin sürekli basıldığını ve arandığını, yazısı okunmadığı iddiasıyla mektuplarının gönderilmediğini, buna yaptığı itirazlara da yanıt verilmediğini söyledi.

İnsan hakları savunucuları olarak tecrit işkencesine son verilmesini istediklerini söyleyen Kalman, şöyle devam etti: "Hangi tür ceza verilirse verilsin her mapus önce insandır ve hangi koşullarda olursa olsun yaşam hakkı başta olmak üzere temel insan hak ve özgürlüklerinden kısıtlanamaz. Tedavi hakkı yaşam hakkından ayrı tutulamaz. O nedenle şu an sağlık sorunları yaşayan Ali Gülmez tedavi edilmesi ya da tedavi edilmiyorsa serbest bırakılarak ailesinin yanında tedavi edilmesi sağlanmalı."

Ali Gülmez'in annesi Selvi Gülmez, en son 5 Şubat'ta görüş yaptıklarını ve oğlunun sağlık durumunun yine kötü olduğunu aktardı. Bunun için hapishane müdürü ve savcı ile görüşmek istediğini ancak talebinin kabul edilmediğini kaydeden Gülmez, "Devlet çocuklarımızı canlı canlı öldürmeye çalışıyor" dedi. Gülmez, oğlunun ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.