28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hapishanelerdeki ölümler önlenebilir'

Ankara ve İzmir'de hasta tutsakların tedavilerinin yapılması ve serbest bırakılmasını isteyen insan hakları savunucuları, hapishanelerde yaşanan ölümlerin önlemebileceğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre, hapishanelerde 457'si ağır bin 333 hasta tutsak bulunuyor. İnsan hakları savunucuları, durumları gittikçe ağırlaşan hasta tutukluların dikkat çekmek için Ankara ve İzmir'de açıklamalar yaparak, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 286'ıncı haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eyleme, yazar ve gazeteci Hüseyin Aykol, siyasi parti yöneticisi ve insan hakları savunucuları da destek verdi. "Hasta mahpuslara özgürlük" pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 2019 yılında 30'u hasta mahpus olmak üzere 63 kişinin hapishanelerde yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 

Hapishanelerde meydana gelen ölümlerin engellenebileceğini ifade eden Çevirmen, "Tüm bu ölümler engellenebilir ölümlerdir. Tedavileri yapılabilse, infazları ertelenebilse ve hapishanelerde gerekli tıbbi müdahale yapılabilecek personel ve tıbbi ekipmanlar olabilse bugün hala hayatta olabileceklerdi" dedi. 

'YUSUF YAKŞİ'NİN İNFAZI ERTELENSİN'
Eylemde, Sincan 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan gırtlak kanseri Yusuf Yakşi'nin durumuna dikkat çekildi. Yakşi'nin boğazındaki delikten nefes alıp verebildiğini belirten Çevirmen, Yakşi'nin cezaevi koşullarında tedavi olmasının mümkün olmadığını söyledi. "Yakşi'nin annesi kanser hastalığından dolayı ameliyat olmuş ve babasında da kanserli kitle bulunmaktadır" diyen Çevirmen, "Yusuf Yakşi'nin dışarıda ailesinin yanında tetkik ve tedavilerine devam edilmesi gerekmektedir. Ailesi de kurumumuza infazının ertelenmesi veya denetimli serbestlik koşullarından yararlanabilmesi için başvuruda bulunmuştur" diye belirtti.  

Çevirmen, "Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye ve ağır hasta mahpuslar serbest bırakılıncaya kadar dile getirmeye, çözüm talep etmeye kesintisiz olarak devam edeceğiz" diye konuştu.

'HASTA VE YAŞLI TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN'
İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, Manisa Akhisar Hapishanesinde bulunan hasta tutuklu Şakir Akurt'un durumuna dikkat çekildi. İHD yöneticisi Ali Aydın, Akurt'un 50 yaşında ve 26 yıldır tutuklu olduğunu aktararak, durumu hakkında şunları anlattı:

"Yakalanma sürecinde gördüğü işkencelerden dolayı bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları çekmektedir. İHD'nin hasta tutuklular listesindedir. Ayrıca boğazında kist, kronik farenjit ve reflü hastalıkları ve kalp rahatsızlığı da oluşmuştur. Ailesinden aldığımız son bilgiye göre; gözlerinde yağ bezesi oluşmuş ve bezeler sebebiyle ameliyat olmuştur. Görme sıkıntısı nedeniyle gözlük takmaya başlamıştır. Gözlerindeki yağ bezelerine benzer bezeler vücudunun sırt ve diğer bölgelerinde de vardır. Bunlara ek olarak sırt, diz, ayak ağrısı yaşamaktadır. Dizinde lif yırtılması sebebiyle ameliyat olmuştu. Hasta veya yaşlı tutukluların serbest bırakılabileceklerini ve tedavilerinin dışarıda yapılmasının sağlanabileceğini biliyoruz ve bu yasanın herkese, ayrımsız uygulanmasını istiyoruz. Biz insan hakları savunucuları hasta tutukluların durumunu anlatmaya ve onların insan onuruna yakışır bir şekilde tedavi olmalarını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz."