26 Eylül 2024 Perşembe

Hanau'da katledilenler mezarları başında anıldı

Hanau'da ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler mezarları başında törenle anıldı. Yakınlarını kaybeden ailelerden özür dileyen Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky "Temelinde birçok hataya dayanan bu saldırıdan dolayı af ve bağış dileme zamanıdır" dedi.

Hanau'da 19 Şubat 2020'de gerçekleşen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler, katliamının 1. yıl dönümünde Almanya'nın birçok kentinde yapılan anma ve eylemlerle anılıyor. Katliamda yaşamını yitirenlerin için bu sabah mezarları başında anma töreni düzenlendi. Hanau Mezarlığı'nda, katledilen gençler Ferhat Unvar, Said Nesar Hashemi ve Hamza Kurtovic'in mezarları başındaki anmaya, ailelerin yanı sıra belediye başkanı, demokratik kitle örgütleri, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Katliamda yaşamını yitiren diğer 6 kişinin mezarları ise başka kent ya da ülkede olduğu için, 3 gencin mezarının yanına isimlerinin yer aldığı sembolik mezar taşları koyuldu. Duygulu anların yaşandığı törende mezarlara çiçekler bırakıldı.

KAMİNSKY: AF DİLEME ZAMANI
Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky törende bir konuşma yaptı. "9 kişinin hayatına mal olan ırkçı saldırıyı engelleyemediğimiz için af diliyorum" diyerek sözlerine başlayan Kaminsky, "Temelinde birçok hataya dayanan bu saldırıdan dolayı af ve bağış dileme zamanıdır. Sizlere bir yıllık sürede güçlü duruşunuz ve olayın eksiksiz bir biçimde aydınlatılması için verdiğiniz hak mücadelesinden dolayı bir teşekkür borcumuz var. Şehir halkı olarak ve bireysel olarak da özellikle de yas konusunda sizlerin tarafında durduğumu belirtmek istiyorum" diye belirtti.

'BU ZEHİRİ BİRLİKTE GERİLETECEĞİZ'
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Irkçılık bir zehirdir" sözünü hatırlatan Kaminsky, "Bu zehiri toplumumuzdan, beraber mücadele edip gerileteceğiz" diyerek ekledi: "Anma vesilesiyle bir kez daha garanti ederim ki kent halkı sizin yanınızdadır."

Mezarlıktaki anmanın ardından saldırının gerçekleştiği mekanların önüne gidilerek çiçekler bırakıldı.