23 Kasım 2024 Cumartesi

Güney Asya'da motokuryeler zehirli havada çalışıyor

Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te hava kirliliğine ilişkin bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre motokuryeler ve taksi şoförleri zehirli havaya en çok maruz kalanlar. 

Dünyanın en kirli ülkeleri olduğu açıklanan Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te moto kuryelerin soludukları havaya ilişkin Duman İçindeki Kuryeler araştırması yapıldı. Moto Kurye Haber-Yorum'un sitesinde yer alan Rest of World'un (Dünyanın Geri Kalanı) araştırması, üç ülkede kuryelere hava kalitesini ölçen monitörler verilerek yapıldı. 

MOTOKURYE VE TAKSİ ŞOFÖRLERİ ZEHİRLİ HAVAYA MARUZ KALIYOR
Dünyanın en kirli ülkesi seçilen Pakistan'da kasım ayında dört günlük karantina ilan edildiği kaydedildi. Güney Asya'nın büyük şehirlerinde, özellikle kış aylarında hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığına dikkat çekilen araştırmada; Lahor, Yeni Delhi ve Dakka gibi şehirlerdeki yoğun kirli hava ve duman, milyonlarca insan için ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı vurgulandı. Motokurye, taksi şoförleri gibi dış mekan işçileri kirliliğin zararlı etkilerine en çok maruz kalanlar. 

İşçiler, hücrelerinde ağır gen hasarlarına neden olan, kansere yol açabilecek mekanizmaları tetikleyen maddelere ve "karsinojenik" kirleticilere maruz kalıyor; sürekli göz ve boğaz tahrişi, öksürük, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sağlık sorunları yaşıyor.

MOTOKURYE: UZUN SAATLER BOYU YOLDAYIM
Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Lahor, aynı zamanda Güney Asya'nın en kirli havasına sahip şehirlerinden. Şehrin tarihe mahallesinde motokurye olarak çalışan Sami Iqbal, "Bir haftadır hasta oldum, muhtemelen sis yüzünden. Günde çok uzun saatler boyunca yollardayım" dedi. Iqbal, yoksulluk nedeniyle başka bir işte çalışamıyor.

Uzmanlara, zehirli siste yer alan partiküllerin kalp krizi ve akciğer hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.