1 Ekim 2024 Salı

Günay'dan Gemlik Yürüyüşü'ne çağrı

Haftalık basın toplantısında ülkenin pek çok gündemine değinen HDP Sözcüsü Günay, barıştan yana olan herkesi 12 Haziran Gemlik Yürüyüşü'ne çağırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde haftalık basın toplantısı düzenledi. Günay, Gemlik yürüyüşü ve tecrit, savaş politikaları, ekonomik kriz başta olmak üzere pek çok konuya değindi.

HDK, DTK, TJA, DBP ve MED TUHAD-FED ile beraber, İmralı'daki mutlak tecride dikkat çekmek için, "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik'e yürüyoruz!" şiarıyla 12 Haziran'da yürüyüşe başlayacaklarını hatırlatan Günay, "Bu çağrıyı yapma sebebimiz Türkiye'nin  sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşamasıdır. Bu çoklu kriz halinin en temel ve en önemli sebebi elbette ki Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür. Bu çözümsüzlüğü, muhalefeti teslim alma, toplumu boğma, barış ve huzuru çalma aracı olarak kullanan, iktidar aklının geldiği ve vardığı en nihai nokta tecrit politikasıdır" dedi.

İmralı tecridi derinleştikçe savaş ve baskının da arttığını tersinden İmralı'da görüşme ve diyalog kanallarının açık tutulduğu dönemlerde ise Türkiye'de demokrasi kültürünün yükseldiği, toplumsal iklimin farklılaştığının görüldüğünü belirten Günay, "Bu bir tespit değil bu tamamen reel durumun hakikattir" dedi.

Tecride karşı mücadelenin barış için önemli bir adım olduğunu söyleyen Günay, şöyle devam etti: "Bugün siyaset, ülkenin gerçek krizlerine son vermek istiyorsa, sınır dışına yapılan işgaller ve savaşlar üzerinden kurulan tuzakları görmek istiyorsa yüzünü öncelikle buraya dönmeli ve bunu görmelidir. Bu anlamda tecride karşı çıkış barış için önemli bir adımdır. İmralı'da uygulanan bu mutlak tecride karşı hukuksal ve siyasal açıdan itirazı yaygın ve daha kapsamlı hale getirmek demokrasi mücadelesinin de en önemli ayağıdır."

Günay, 12 Haziran'daki Gemlik Yürüyüşüne barıştan yana olan herkese çağrı yaptı.