20 Eylül 2024 Cuma

Günay: Zaman kadınların özgürlük zamanıdır

8 Mart dolayısıyla Mardin'de eylem yapan kadınlar, erkek egemen zihniyete karşı kadın özgürlük mücadelesini büyüteceklerinin altını çizerek, kadın dayanışmasının sınırları tanımadığını kaydetti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Mardin'de Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde basın açıklaması düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binası önünde yapılan eyleme HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve milletvekili Pero Dündar'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. "Dem dema jin jiyan azadiye ye" pankartı açılan eylemde katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.

BOZAN: MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ
TJA adına söz alan Ayşe Bozan, Maraş merkezli depremler sonrası Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu, Avrupa ve tüm dünyadan kadınların bir araya gelerek seferberlik ruhuyla hareket ettiğini söyledi. Devletin kadınların mücadelesini engellemek üzere politikalar yürüttüğünü ifade eden Bozan, depremzedelerle dayanışmaya dahi kayyum atandığını hatırlattı.

Kürtler ve Alevilerin yaşadığı deprem bölgesinde demografik değişimin amaçlandığını dile getiren Bozan, deprem bölgesindeki çocukların ise cemaat ve tarikatlar eliyle istismara açık hale getirildiğini ifade etti. Bozan, kadın mücadelesini büyüterek iktidarın politikalarına son vereceklerini vurguladı.

GÜNAY: KADIN DAYANIŞMASI SINIR TANIMADI
HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, 8 Mart'ı deprem felaketinin gölgesinde karşıladıklarını ifade ederek tüm halka baş sağlığı diledi. Deprem felaketinden sonra toplumun ve kadınların dayanışmayla ayakta kaldığını ve yaralarını sardığını vurgulayan Günay, günlerce devletin deprem bölgesinde olmadığını, insanların göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade etti. 

Devletin olmadığı yerde kadınların mücadelesi ve dayanışmasının olduğuna işaret eden Günay, şöyle devam etti: "Kadın dayanışması sınır tanımadığı gibi depremi de felaketi de tanımadı. Bizler depremin olduğu ilk andan itibaren sahadaydık ve mor tırlarımızla, deprem bölgesinde yaşayan her bir kadın arkadaşımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Her bir kadın arkadaşımızla dayanıştık ve dayanışmaya da devam ediyoruz. Bundan sonra da böyle bilinsin. Biz kadın arkadaşlarımızı hiçbir şekilde erkek devlete muhtaç etmeyeceğiz. Her şekilde, her koşulda kadınlarla dayanışacağız."

'HER YERDE ERKEK DEVLET ŞİDDETİYLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Katledilen Mahsa Jina Amini ve Nagihan Akarsel'i anan Günay, onların mücadelesi ve hakikat arayışının tüm kadınlara yol göstermeye devam ettiğini dile getirdi. "Bir felaketin gölgesinde 8 Mart'ı kutluyor olsak da biz mücadelemizi ve direniş ruhumuzu Jîna Emînî'den, Nagihan Akarsel'den aldık. Bu yolda yürümeye devam ediyoruz" diyen Günay, direniş ve dayanışmayla kadınların özgür olduğu bir geleceği yaratacaklarının sözünü verdi.

Günay, şöyle devam etti: "Bizler TJA'lı ve HDP'li kadınlar olarak sesimizin yettiği, nefesimizin ulaştığı her yerde Jin, jiyan Azadî demeye, erkek devlet şiddetiyle mücadele etmeye ve direnişimizden bir adım bile geri durmadan kadın özgürlüğünü, kadın mücadelesini büyütmeye bir kez daha Mardin'den bunun sözünü veriyoruz. Çünkü zaman kadın özgürlük zamanı. Zaman şimdi jin, jiyan, azadî zamanı. Dem dema jina ye. Dem dema Jin jiyan Azadî ne."
 
Eylem boyunca, "Jin, jyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı.