28 Eylül 2024 Cumartesi

'Gözümüzün önünde bir soykırım yaşanıyor'

Demokratik kitle örgütleri, Edirne'de mültecilere yaşatılan insanlık dışı koşullara karşı açıklama yaptı, mültecilerin yaşam haklarının sağlanmasını istedi.

Suriye Dernekleri Platformu, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Sığınmacı Hakları Derneği ve Hepimiz Göçmeniz Platformu "Sığınmacıların yaşama hakkını koruyun, çözüm için harekete geçin" başlığıyla basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'de yaşayan mültecilerin Edirne sınırında yaşadıkları şiddete dikkat çekilen toplantıda, basın açıklamasını sanatçı Deniz Türkali okudu.

Türkali, şunları söyledi: "İdlib'deki son çatışmalarla birlikte, Suriyeli sivillerin kitleler halinde göç ettiği bölgelerin artık güvenli olmadığının açıkça belirginleştiği bir ortamdayız. Astana sürecinde oluşturulan geçici güvenli bölgeler artık çok daha güvensiz. Başta İdlib ve çevresindeki 2.5 milyon insan olmak üzere, yaklaşık 6 milyon insanın yaşama hakkı ciddi bir tehdit altında bulunuyor. Suriye rejiminin ideolojik, etnik ve inançsal temelde düşmanlaştırdığı insanlara yönelik olarak gerçekleştirdiği, kimyasal silah kullanımını da içeren toplu öldürme olayları, geldiğimiz aşamada Türkiye ve Suriye arasındaki sıcak çatışmalarla birlikte, bölgede sıkışmış durumdaki sivillerin bir soykırım riski altında olduğu acil bir durumun varlığına işaret ediyor. Kitlesel ölümlerin ve ona bağlı olarak milyonlarca insanı kapsayacak yeni bir göç dalgasının her an gerçekleşeceği bu ortam, ABD ve AB devletleri başta olmak üzere, tüm dünya devletlerine ve toplumlarına, adım adım gelen bu trajediyi öncelikle kaynak ülkede önleme sorumluluğunu yüklüyor. Bugün acil ve öncelikli olan, İdlib ve çevresindeki sivillerin yaşama haklarını korumaktır. Bu sorumluluğun bilinciyle harekete geçmek, artık tüm insanlığın kaçınamayacağı bir ahlaki ve hukuki ödevdir."

Türkali, açıklama sırasında gözyaşlarını tutamadı, "Gözümüzün önünde bir soykırım yaşanıyor" diyerek salondan ayrıldı.

Açıklamanın ardından diğer örgütlerin temsilcileri konuşmalar yaparak, Türkiye'nin mülteci politikasını eleştirdi, insanlık dışı uygulamalara son verilesini istedi.