28 Eylül 2024 Cumartesi

Göçmen Dayanışma Ağı: Sınırları değil temel hak ve özgürlükleri koruyun

Göçmen Dayanışma Ağı, Türkiye ve AB ülkelerine çağrıda bulunarak, "Sınırları değil temel hak ve özgürlükleri koruyun" açıklaması yaptı.

Göçmen Dayanışma Ağı, İdlib'de 36 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından hükümet yetkililerinin, mültecilerin kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmesine engel olunmayacağı yönündeki kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerinde mültecileri bir şantaj aracı olarak kullanıldığının altı çizilerek, güvencesiz koşullarda, şişme botlarla Yunanistan'a geçişinin canlı yayınlarda gösterilmesine tepki gösterildi.

Açıklamada, "Mültecilerin ve insan hayatının siyaset malzemesi haline getirilmesine artık son verilmeli. Savaş politikalarının neticesinde hali hazırda yerlerinden edilmiş olan mültecileri kendi şantaj siyasetlerine konu edenler, ırkçılığın normalleştirildiği mevcut siyasal iklimden de sorumludurlar. Sürdürmekte ısrar ettikleri bu politikalar ırkçılığı körüklemeye ve insanların hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Sınırlara daha fazla kolluk kuvveti gönderen Yunanistan ve Bulgaristan ise sadece mültecilerin daha fazla şiddet görmesine sebep oluyor. Bu sonsuz şiddet döngüsü ve hareket özgürlüğüne dönük engellemeler bir an evvel son bulmalı. Bunun için de, hem Türkiye'yi hem de AB ülkelerini politikalarını gözden geçirerek savaşları değil mültecileri öncelemeye, sınırları değil temel hak ve özgürlükleri korumaya çağırıyoruz."