16 Eylül 2024 Pazartesi

GÖÇİZDER: Göçmenlerin, mültecilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz

Hakkında "mal varlıklarının dondurulması" kararı verilen GÖÇİZDER, dernek hakkında açılan bütün davaların beraatle sonuçlandığını hatırlatarak, çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizdi.

Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), "terörün finansmanının önlenmesi" gerekçesiyle derneğin ve dernekte çalışan bir grup insanın mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin Şirinevler'de bulunan dernek merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

'TÜM YARGILAMALARDAN BERAAT ETTİK'
Basın açıklamasını okuyan GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, mal varlıklarını dondurma kararının hukuki hiçbir yanı olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu iddialar nedeniyle, önceki dönemlerden dernek başkanlarımız, yöneticilerimiz ve proje çalışanlarımız İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı ve beraat etti. 350 sayfalık iddianamede geçen MASAK raporunda yer alan üzerlerine atılı suçların asılsız olduğu faturalar ve belgelerle kanıtlanmıştır. Yargılanan arkadaşların aile giderleri, günlük harcamalarında birbirlerine atılan EFT'lerden bile suç delili yaratılmaya çalışılmıştır. Ayrıca burada özellikle belirtmek isteriz ki;  dernek faaliyetlerimizde harcanan parasal giderler ve banka hesaplarımızdaki hareketler, düzenli olarak İçişleri Bakanlığına bağlı DERBİS sistemine kaydedilmekte ve bu hesap hareketleri İçişleri Bakanlığı tarafından bu sistem aracılığıyla takip edilmekte ve yıllık denetimlerle denetlenmektedir."

'DERNEĞİMİZ KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR'
Bütün suçlardan beraat kararı verilmesine ve bu kararların kesinleşmesine rağmen mal varlıklarının dondurulmasının derneğin ve dernek çalışanlarının anayasal haklarına dönük bir saldırı olduğunu belirten Kandal, "Ayrıca aynı yargılama içerisinde, terörle iltisak bağı kurulmaya çalışılarak örgüt üyeliğinden aynı mahkeme tarafından beraat kararı verilmiştir" dedi. Buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı kararında "terörle iltisaklı" denmesine tepki gösteren Kandal, derneklerinin üzerinde bir baskı oluşturulmak ve kriminalize edilmek istendiğini vurguladı.

'GÖÇMENLERİN, MÜLTECİLERİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Kandal, "Savaşın ve sömürünün devam ettiği, milyonlarca insanın zorla yerinden edildiği, göçertildiği, mülteci durumuna düşürüldüğü bir coğrafyada, bir dünyada; yargılamalarla, gece yarısı alınan kararlarla kamuoyuna teşhir edilerek derneğimizle ilgili algı oluşturulmak istenmesine rağmen, biz Göç İzleme Derneği olarak çalışmalarımıza, araştırmalarımıza, göçmenlerin, mültecilerin haklarını savunmaya ve dayanışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.