24 Eylül 2024 Salı

Giresun Hapishanesinde hak ihlalleri sürüyor

HDP Milletvekili Taşdemir, Giresun E Tipi Hapishanesinde tutsakların yaşadığı hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.
 

Halkların Demokratik Partisi Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Giresun E Tipi Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

“Cezaevlerinde tutsaklara yönelik kötü muamele ve hak ihlalleri sürekli gündeme gelmektedir” diyen Taşdemir, “Giresun E Tipi Kapalı Cezaevinden isteği dışında Espiye L Tipi Cezaevine sürgün edilen tutsaklardan bize ulaşan bilgilere göre; arama adı altında koğuşlara ani baskılar yapılmaktadır. Özellikle ağırlaştırılmış cezası olan siyasi tutsaklar keyfi olarak tekli hücrelerde tutulup iyice yalnızlaştırılmaktadır. Ayrıca tutsakların sınırlı iletişim araçlarından olan radyolarına el konulup, birçok gazeteyi almaları engellenmektedir. Bu hak ihlallerinin yanı sıra Giresun Cezaevinden Espiye’ye sürgün edilirken üzerlerindeki kıyafet haricinde semaver, radyo, kitap, not defterleri gibi birçok eşyalarına da el konulmuştur” bilgilerini paylaştı.

Taşdemir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

Giresun Espiye Cezaevinde tutuklulara yönelik yapılan kötü muamele ve hak ihlallerine ilişkin şikâyetler tarafınız ulaşmış mıdır? Siyasi tutsakların iradeleri dışında Giresun Cezaevinden Espiye cezaevine sürgün edilmesinin gerekçesi nedir? Espiye cezaevinde tutsakların tekli hücrelerde tutulmasının gerekçesi nedir? Espiye cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin açılmış bir soruşturma var mıdır?  Tutsakların radyo, gazete, kitap gibi temel iletişim araçlarına el konulmasının gerekçesi nedir?