1 Ekim 2024 Salı

'Gezi'de yarım kalanı tamamlayacağız'

Gezi direnişinin 9'uncu yıldönümü eylemlerinde gözaltına alınan ve mevcutlu tutulan 4 kişinin gözaltında gördüğü işkence ve tutuklamaya sevk edilmelerine İstanbul Adliyesi önünde tepki gösterildi.

Gezi direnişinin 9'uncu yıldönümü sebebiyle Taksim'de gerçekleştirilen eylemlerde işkenceyle gözaltına alınan 165 kişi serbest bırakılırken, 4 kişi savcılığa çıkarıldı. Devrimci Hareket, Kaldıraç ve Devrimci Parti, aralarında üyelerinin bulunduğu 4 kişinin serbest bırakılmasını isteyerek Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya geldi. 

"Gezi direnişi baskılarla, gözaltılarla ve tutuklamalarla yıldırılamaz" pankartı açılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Piroğlu, Gezi'nin bu topraklarda gerçekleşen en önemli halk hareketlerinden birisi olduğunu belirterek, "Gezi, zulme ve zorbalığa başkaldırının adıdır. Gezi, halkın yoksulluğa, sefalete itirazının adıdır. Gezi, halkın iktidara karşı çıkışıdır" ifadelerini kullandı. Polisin Gezi'nin 9'uncu yıldönümü eylemlerine saldırmasının altında yatanın iktidarın korkusu olduğunu kaydeden Piroğlu, iktidarın ayakta kalabilmek için baskı ve zorbalığı arttırdığını söyledi.

"Polis zorbalığının karşısında direnen azim ve cesaret vardı. Devletin saldırganlığına itiraz eden, ona direnen bir inanç vardı. Dün zorbalığın karşısında halkın umudu vardı. Dün bu umut dimdik ayaktaydı ve yıkılmadı" ifadelerini kullanan Piroğlu, iktidara seslenerek halkın öfkesinin büyüdüğüne dikkat çekti.

Süleyman Soylu'nun halka dönük tehditlerine işaret eden Piroğlu, şöyle devam etti: "'15 Temmuz'da yarım kalanı tamamlayacağız' diyerek, tehditlerde bulunuyor. Biz de buradan kendisine cevap veriyoruz: Biz, Gezi'de yarım kalanı tamamlayacağız."

Ardından söz alan Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman, iktidarın Gezi'den intikam almak istediğini kaydetti. İktidarın hala Gezi'nin sonuçlarını yaşadığını söyleyen Akman, 9 yıldır süren yıldırma çabalarının karşılığı olmadığını ifade etti. Akman, "Yumruklarımız havada, yüzümüz gülerek direnmeye devam edeceğiz. Ancak kendileri için acı son geliyor. Bize, bu güne kadar anlattıkları hukukun ne olduğunu mücadelemiz ile onlara göstereceğiz.  Uygulamaya çalıştıkları bu otoriter rejim tıpış tıpış gittikten sonra bu ülke hukuku da demokrasiyi de görecek" ifadelerini kullandı.

Birçok kişinin söz alarak gözaltı ve polis saldırısına tepki gösterdiği eylem, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganlarıyla son buldu.

Öte yandan savcılığa çıkarılan 4 kişiden biri imza, biri ev hapsi, ikisi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 4 kişi de yurt dışı çıkış yasağı ve imza kontrolüyle serbest bırakıldı.