24 Eylül 2024 Salı

Gezi şehitleri 6 yıldır adalet bekliyor

Gezi isyanı 6 yaşında. Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım ve Zeynep Eryaşar, direniş sırasında yaşamlarını yitirdi. Aradan geçen zamana rağmen Gezi şehitlerinin davaları ya göstermelik cezalarla kapatıldı ya da sürüncemede bırakıldı.
Gezi isyanı 6. yaşına girdi. Türkiye halklarının onur ve özgürlük isyanı, yaratıcılığı, direnişin görkemi ve kararlılığı ile tarihte hak ettiği yeri çoktan aldı. Birde bu tarihi yazarken can bedeli dövüşen ve hayatını kaybedenler var ki, onlara çok şey borçluyuz. Gezi şehitlerinin davası AKP tarafından cezasızlıkla ödüllendiriliyor. AKP, o büyük korkusunu, böyle yok sayıyor.
 
Aradan geçe zamana rağmen Gezi şehitlerinin davaları ya göstermelik cezalarla kapatıldı ya da sürüncemede bırakıldı. Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük,Medeni Yıldırım ve Zeynep Eryaşar... Gezi şehitleri adalet bekliyor...
 
GEZİ'DE BİR FİDAN
 
 
Berkin Elvan, 14 yaşında bir fidan. Gezi'nin '3-5 ağaçla' başlayan mücadelesinin en genç şehidi. Berkin, polis saldırısında başına biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu 269 günlük yaşam mücadelesinin ardından yaşamını yitirdi. Birkin'i katleden polisin yargılanmasına İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkeme ilerlememek için direnirken olay yeri keşif incelemesi 5 yıl sonra yapıldı.
 
ÜMRANİYE'DEN TAKSİM'E...
 
 
Mehmet Ayvalıtaş, "Taksim yasak" diyen AKP'ye karşı binlerce kişi köprülerden, otoyollardan Taksim'e ulaşmaya çalıştı. 1 Mayıs Mahallesi'nde binlerce kişinin yaptığı yürüyüş sırasında Ümraniye'de TEM otoyolu üzerinde bir aracın durmayarak çarpması sonucu yaşamını yitirdi Mehmet. İstanbul Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava devam ediyor. Davada hala bilirkişi raporu bekleniryor. Rapor, bilirkişiler "yoğun oldukları" için hala hazır değil.
 
FIRINDAN EKMEK ALINIR, FIRINCI CAN ALMAZ
 
 
Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'de bir ara sokakta polis ve siviller tarafından dövülerek katledildi. Korkmaz'ın ölümünün ardından açılan dava 2015 yılında sonuçlandı ve katillere ödül gibi cezalar verildi. Korkmaz ailesinin çabaları sonucu karar Yargıtay'da bozuldu ama sonuç değişmedi. Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesine ilişkin yapılan ikinci yargılamada fırıncı Ebubekir Harlar'a 6 yıl 8 ay, emekli polis memuru Hüseyin Engin'e 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
 
BİTMEYEN DAVA...
 
 
Abdullah Cömert, Hatay'da başına biber gazı kapsülü isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Yargıtay'ın yeniden yargılama kararı gereği mahkeme yeniden açıldı. İki duruşması yapılan mahkeme Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Cömert'i gaz fişeğiyle öldüren polis Ahmet Kuş'a 'bilinçli taksirle öldürmekten' 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.
 
ANKARA'DA BİR İŞÇİ KIZILAY'DA DİRENİŞÇİ
 
 
Ethem Sarısülük, Ankara'da polis Ahmet Şahbaz tarafından başına hedef alınarak katledildi. Ankara'nın Kızılay'ı isyan ve direnişle özgürleştirilirken bir işçi, adımladığı Kızılay sokaklarında ölümsüzleşti. Katili bir korkak gibi kaçarken o adını, tarihe kazıdı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, katil polis Şahbaz'a 15 bin 200 TL olan ödül gibi ceza verdi. Yargıtay ise bu kararı onayarak yargılama sürecini kapattı.
 
GEZİ'DEN DİYARBAKIR'A UZANAN İSYAN
 
 
Medeni Yıldırım, İstanbul'da Taksim direnişi devam ederken Lice'de kalekolara karşı yapılan eylemdeydi. Gezi'ye saldıran AKP, Diyarbakır'da savaş hazırlıkları yapıyordu çünkü. Medeni Yıldırım, jandarma kurşunu ile hayatını kaybetti. Çapulcular, "Hepimiz Medeni Yıldırımız" diyerek sokağa çıkmaya devam etti. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmalar devam ederken, dosyada ilerleme kaydedilmiyor.
 
AÇILMAYAN DAVALAR... 
 
 
Ahmet Atakan, Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde polis saldırısında 22 yaşında hayatını kaybetti. Henüz bir dava açılmadı hatta soruşturma bile tamamlanmadı. 
 
ZEYNEP GAZDAN DOLAYI ÖLDÜ AMA SORUŞTURMA BİLE AÇILMADI
 
Zeynep Eryaşar, Gezi'nin tek kadın şehidi. Kadınlar bu direnişe sadece kadın rengini değil canını da verdi. Eryaşar, İstanbul Avcılar'da polisin aşırı miktarda göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kalp krizi geçirerek ölümsüzleşti. Henüz bir dava bile açılmadı.