28 Eylül 2024 Cumartesi

Gergerlioğlu: Türkiye mültecilerin can güvenliğinden de sorumludur

Mültecilerin sınırlara götürülmesi üzerine Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu acil toplantıya çağıran HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Türkiye'nin mültecilerin can güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, mültecilerin hayatlarını tehdit edecek şekilde Avrupa'ya yönlendirilmesini TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna ileterek, TBMM Göç ve Uyum Komisyonunu acil toplantıya çağırdı.

Gergerlioğlu, Meclis İnsan Hakları Komisyonuna verdiği dilekçede, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Mültecileri tutabilecek durumda değiliz" sözlerini hatırlattı. 2014'te 3 bin 279, 2015'te 3 bin 771, 2016'da 3 bin 521, 2017'de 2 bin 993, 2018'de 2 bin 275 kişinin Akdeniz'de boğularak yaşamlarını yitirdiği bilgisini veren Gergerlioğlu, şunları söyledi:

"Bu rakamlar ortadayken 'Mültecileri artık tutamıyoruz bu sebeple gelişi güzel gitmelerine izin vereceğiz' demek bu insanları ölüme göndermekle eşdeğerdir. Geri göndermeme ilkesi sadece gidilecek ülkenin güvenli olmasını değil geri gönderme esnasında bu insanların başına gelecek her türlü tehdidi de göz önünde bulundurmayı gerektirir. Bir an önce olabilecek sonuçlar düşünülmeli ve aklı selim hâkim olmalıdır. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin vazgeçemeyeceği temel bir sorumluluğudur. Canlı Yayınlanan TV Programlarında insanların Ege'den botlarla gidiş görüntülerini seyrettirmek güvensiz yolla gidişleri cesaretlendirmek insan hakları bakış açısıyla örtüşmemektedir."

Gergerlioğlu, dile getirdiği gerekçelerle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun ve Göç ve Uyum Alt Komisyonunun acilen toplantı yapmasını istedi.