24 Eylül 2024 Salı

Gençlik örgütlerine gözaltında işkence, taciz: Kim takar kanunu

Suruç katliamının yıldönümüne ilişkin bildiri dağıtmak istedikleri için saldırıya uğrayan, işkenceyle gözaltına alınan gençlik örgütleri, 11 saat ters kelepçe işkencesinde sıcak havaya rağmen gözaltı aracında bekletildi. Gözaltı süresinde darp edilen ve hakarete maruz kalan devrimci gençlerin avukatlarına polis, "kim takar kanunu" yanıtı verdi. 18 yaş altından küçük olan iki devrimci ise polis amirinin tacizine uğradığını aktardı. Gözaltıların bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.

Suruç katliamının 8. yılı çalışmaları kapsamında son bildiri dağıtımını Kadıköy'de gerçekleştirmek isteyen ve polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan gençlik örgütleri gözaltında da işkenceye maruz kaldı.

POLİSTEN AVUKATLARA: KİM TAKAR KANUNU
İkisi çocuk 46 kişinin gözaltına alındığını aktaran Avukat Dayanışması, gözaltıların saatlerce gözaltı aracında hukuksuzca bekletildiğini kaydetti. İçeri girerek mesleklerini icra etmelerinin engellendiğini belirten Avukat Dayanışması, "Müvekkil ile avukatın her an görüşme hakkını düzenleyen CMK 124/1'i hatırlattığımızda polis memuru 'Kim takar kanunu? İlk gelişiniz değil uygulama böyle biliyorsunuz' diye yanıtladı" dedi.

'11 SAAT TERS KELEPÇEDE BEKLETİLDİLER, DARP VE HAKARETE UĞRADILAR'
18 yaş altı iki kişi hakkında da mevcutlu talimatı verildiğini belirten Avukat Dayanışması, devrimci gençlerin 11 saat ters kelepçe işkencesinde bekletildiğini, bu süre zarfında darp ve hakarete maruz kaldığını duyurdu.

'ÇOCUK MÜVEKKİLLERE SAATLERCE ULAŞAMADIK'
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi de 18 yaş altındaki çocukların Çocuk Şubeye götürülmediğini, kendilerine bir saat önce emniyetten çıkarıldığının bilgisini verildiği halde saatlerdir çocuklara ulaşamadıklarını kaydetti.

'BİR ÇOCUK MÜVEKKİL POLİS AMİRİNİN TACİZİNE UĞRADI'
ÇHD İstanbul Şubesi, "Saat 05.00'de, 18 yaş altındaki 2 müvekkil Kadıköy Çocuk Büroya getirildi. İlk andaki tespit ve bilgilerimiz : Çocukların bilekleri yasaya aykırı şekilde kelepçeli. Bir çocuğun üstü, kıyafetleri yırtık, ilk beyanı özel olarak kenara çekilip işkence gördüğü yönünde. Çocuk Büro Amirliğine biraz önce getirilen çocuklardan birinin beyanı devamla, yere yatırılıp tekmelendiği ve tekmeden sonra çembere itildiği, o esnada fenalaştığı yönünde. Müvekkil bir emniyet müdürünün kendisini taciz ettiğini söylüyor."

GÖZALTILARIN ADLİYEYE ÇIKARILMASI BEKLENİYOR
İşkenceyle gözaltına alınan ve gözaltında da işkenceye maruz kalan gençlik örgütlerinin bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.