28 Eylül 2024 Cumartesi

Gençlik örgütleri: Ücretsiz ulaşım haktır, satılamaz

İBB'nin bir yıl içerisinde ikinci kez ulaşıma zam yapmasına tepki gösteren gençlik örgütleri, nitelikli ve ücretsiz ulaşımın bir hak olduğunu vurgulayarak, bu hak için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Gençlik örgütleri, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu ulaşıma yaptığı zamma tepki göstermek için Saraçhane'de toplandı. "Ücretsiz, nitelikli ulaşım haktır alacağız" pankartı açılan eylemde ortak açıklamayı Yaren Sarısaltık okudu.

Pandemiyle derinleşen ekonomik krizin tüm toplum için yakıcı bir soruna dönüştüğüne işaret eden Sarısaltık, ulaşım, barınma, sağlık ve gıda gibi temel ihtiyaçlara gelen zamların ardı arkasının kesilmediğini söyledi.

Böyle bir dönemde İBB'nin ulaşıma bir yılda ikinci kez zam yaptığına dikkat çeken Sarısaltık, "Asgari ücret açıklanır açıklanmaz yapılan bu zam bir kez daha kapitalist sistemin yaratmış olduğu ekonomik krizin faturasının başta işçi-emekçiler ve gençler olmak üzere tüm topluma kesilmek istendiğini, adeta 'kaşıkla verilip kepçeyle geri alındığını' kanıtladı" dedi.

İstanbul'da toplu taşımaya 29,10 oranında bir zam yapıldığını hatırlatan Sarısaltık, bu fahiş ücretleri ve en temel insani hakların satılmasını kabul etmediklerini söyledi. İstanbulkart'ların kişiselleştirilmesine de itiraz eden Sarısaltık, İBB ve Mastercard anlaşmasına işaret ederek, "Kişisel verilerimizin bizlere sorulmadan şirketlere verilmesini ve ücretsiz olması gereken toplu ulaşımda kullandığımız kartlarımızın bankalar ile işbirliği içerisine girilerek ticari uygulamaların arttırılmasını da kabul etmiyoruz" dedi.

Gençlik olarak çok sayıda temel haklarının gasp edildiğine dikkat çeken Sarısaltık, "Barınma, beslenme, ulaşım ücretsiz ve nitelikli olması gereken haklarımızdır" dedi. Geleceklerine ve haklarına dönük tüm bu saldırılara karşı susmayacaklarının altını çizen Sarısaltık, "seçimi bekleme" çağrısı yapanlara da tepki gösterdi.

Sarısaltık, şöyle devam etti: "İBB'nin uygulamaları mevcut iktidarın faturayı halka kesme politikalarının Millet İttifakı tarafından sürdürüleceğinin doğrudan örneğidir. Çözüm sandıkta ya da bu düzenin devamcısı olacak bir başka partinin iktidarında değildir. Çözüm, bizlerin ellerindedir. Çözümün yolu elimizi taşın altına koymaktan, okul okul, kampüs kampüs, meydan meydan bulunduğumuz her alanda birleşik, kitlesel, fiili, meşru ve örgütlü mücadeleyi yükseltmekten geçmektedir."

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Ulaşım haktır satılamaz", "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" sloganları atıldı.

İBB DİRENİŞÇİSİ BİLAL ATAN'A ZİYARET
Gençlik örgütleri daha sonrasında direnişinin 19'uncu gününde olan, işkenceye uğrayıp işten atılan İBB Ağaç A.Ş. işçisi Bilal Atan'ı ziyaret etti.

Gençlik örgütleri adına yapılan konuşmada, "Bütün öğrencileri Bilal'in direnişini selamlamaya, direnişi ziyaret etmeye, Bilal'in sesine ses olmaya çağırıyoruz. Yaşasın işçi öğrenci dayanışması diyoruz" denildi.

Ziyarette, "İşçi gençlik el ele mücadeleye", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İBB işkenceye arka çıkma" sloganları atıldı.