24 Eylül 2024 Salı

Gençlik örgütleri Kadıköy'ü Suruç için direniş alanına çevirdi 

Polis yasaklarını yok sayan gençlik örgütleri dört bir koldan Süreyya Operasına yürüdü. Devrimci gençlerin yürüyüşünü saldırılara rağmen engelleyemeyen polis işkenceyle gözaltı yaptı. Gazetecilere ve avukatlara da saldıran polis, gazeteci Umut Taştan'ı işkenceyle gözaltına aldı.

Gençlik örgütleri Suruç katliamının 8. yılında polis yasaklarını yok yasarak Kadıköy'ü direniş alanına çevirdi. Halitağa'da düzenlenen anmaya polis saldırının ardından gençlik örgütleri dört bir koldan Kadıköy'de yürüdü. 

Ayrılıkçeşme Marmaray durağının önünde bir araya gelen gençlik örgütleri, Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı "8. yılında Suruç için adalet herkes için adalet" pankartı açtı ve "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarıyla yürüdü.

Polis gençleri engellemeye çalıştı ancak gençleri engeli aşarak yürüyüşü sürdürdü. Yeldeğirmeni Mahallesine giren devrimci gençler tüm sokakları halka yönelik konuşmalarla Suruç katliamının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı, devlet-IŞİD ortaklığını bir daha haykırdı.

Sloganlarla iskele meydana giden caddeyi kapatan gençlik örgütlerine burada polis saldırdı. Gençleri ablukaya alan polis çember içinde gençlik örgütlerine işkence uyguladı yakın mesafeden biber gazı sıktı. Gençler işkenceye, "8 yıl önce arkadaşlarımızı katlettiler. Adalet arayan arkadaşlarımızı tutukladılar. Suruç için adalet mücadelesini sürdüreceğiz" diyerek yanıt verdi.

Devrimci gençler, "Suruç'un hesabı sorulacak", "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarını sık sık attılar. 

Akşam saatlerinde ise SGDF, Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve Gençlik Komünleri Üzerlik Sokaktan Süreyya Operası önüne yürüdü. 33'lerin fotoğraflarının olduğu "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartıyla yürüyen gençler halka yönelik konuşmalarda Suruç'un hesabını soracaklarını vurguladı.

Süreyya Operasının alt sokağında devrimci gençlere polis saldırdı. Gençleri yere yatırarak ters kelepçeli halde işkence uygulayan polise halk tepki gösterdi. "Suruç'ta böyle önlem alsaydınız 33 kişi katledilmeyecekti" diyen halk "yuh" diyerek ve alkışlarla polisi protesto etti. Gençler darp edilerek gözaltına alındı.

Daha sonra Gençlik Komünlerinden bir kadın da "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganıyla gözaltılara tepki gösterdi. Polis, kadını işkenceyle gözaltına aldı. 

Saldırıyı takip eden gazetecilere polis saldırdı. Editörümüz Pınar Gayıp polis tarafından "çekim yaptırmayacaksınız" diyerek hedef gösterdi. Direnişteyiz.org muhabiri Esra Soybir'in çekim yaptığı telefon elinden alınarak yere atıldı, gazeteci Hayri Tunç darp edilirken Artı TV muhabiri Umut Taştan ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı.

Polis ayrıca gözaltı takibi yapmak isteyen avukatlara da saldırdı. Polis avukatlara, "Avukatsınız diye bekleyemezsiniz ben karar veririm. Ancak Vatan'da görürsünüz o da ben izin verirsem" dedi.