24 Eylül 2024 Salı

Gebze'de tutsak yakınları darp edildi

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı açlık grevlerine giren çocuklarına destek vermek için Gebze'de nöbet tutmak isteyen ailelerin nöbeti bir kez daha engellendi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı açlık grevinde olan tutsak ailelerinin Gebze Kadın Hapishanesi önünde başlattığı nöbet eylemi 31. gününde devam etti. HDP Gebze İlçe binası önünde bir araya gelen aileler, buradan hapishane önüne gitmek istedi. Ailelerin önü polis tarafından kesilerek hapishane önüne gidişleri engellendi.
 
'HUKUKU SİZ ÇİĞNİYORSUNUZ'
 
Ailelerin önlerinin polislerce kesilmesine tepki gösteren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Sinan Zincir, "Yaptığınız yasal değil bu aileleri engellemekle aslında hukuku çiğniyorsunuz" dedi. Polis ise Zincir'e, "Her defasında anlata anlata tüy bitti dilimizde" diye bağırarak cevap verdi. Daha sonra tutuklu annelerinin üstlerine yürüyen polis, "Anlatıyoruz anlamıyor musunuz" diye yüksek sesle bağırdı.
 
Polislerin annelerin üzerine yürümesine tepki gösteren HDP Gebze İlçe Başkanı Ebubekir Çoban ve eyleme desteğe gelenlere polis, "Araçlarınızı çağırın bunları çabuk götürün yoksa gözaltı yapacağım" dedi.
 
Bir süre devam eden tartışmaların ardından aileler, yarın yine geleceklerini belirterek, eylemlerine son verdi.
 
'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DİYALOG YOLLARI AÇILSIN'
 
Eylem sonrası değerlendirmelerde bulunan 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde olan Hatice Calıhan'ın annesi Zeynep Calıhan, bu anneler gününü daha buruk geçireceklerini belirterek, "Bugüne kadar hiç anneler günü kutlamadık. Ama bu anneler gününde de hediye istemiyoruz. Çocuklarımız için, diyalog yolları açılsın, tecrit kalksın istiyoruz. Abdullah Öcalan ile görüşmeler bir an önce başlasın bizim çocuklarımıza bir şey olursa biz yaşayamayız" diye konuştu.
 
'VAZGEÇMEYECEĞİZ'
 
31 gündür Gebze M Tipi Kadın Hapishanesi önünde olduklarını ve her gün polisin engellemesiyle karşı karşıya kaldıklarına vurgu yapan Callıhan, "Polisler cezaevi önünde bizlere hakaretler ediyorlar. Sadece bize değil bizlere destek verenlere de işkence ve hakaret ediyorlar. Ama bunlar bizi yıldıramaz, biz vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımız canlarımız için. Ne zamanki bu tecrit biter çocuklarımız özgür olur biz o zaman cezaevi önlerini terk ederiz" ifadelerini kullandı.