24 Eylül 2024 Salı

Gebze'de nöbette olan anne: 10 yıldır Anneler Günü'nü kutlamıyorum

Açlık grevindeki tutsakların anneleri, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Gebze Hapishanesi önünde yapmak istedikleri nöbetin engellenmesi üzerine oturma eylemi yaptı. Annelerden Zeynep Calıhan, "10 yıldır Anneler Günü'nü kutlamıyorum" dedi.
Tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek için tutsak annelerinin Gebze Kadın Hapishanesi önünde başlattığı nöbet eylemi 34'üncü gününde. HDP Gebze İlçe binası önünde bir araya gelen ailelere HDP Milletvekili Şevin Coşkun, ÖHD üyesi avukatlar ve çok sayıda kişi eşlik etti. Annelere desteğe gelenler, annelere karanfil vererek, Anneler Günü'nü kutladı.
 
POLİSTEN ANNELERE: BİZİ HER GÜN UĞRAŞTIRIYORSUNUZ
 
Hapishaneye doğru yola çıkan annelerin önü Bağdat Caddesi'nde polislerce kesildi. Hapishane önüne yürümelerine izin verilmeyen anneler burada oturma eylemi başlattı. Polis bunun üzerine Valiliğinin yasak kararı olduğunu belirterek bunun oturma eylemini de kapsadığını belirtti. Annelere saldırmakla tehdit eden polisler, milletvekili ve avukatlarla yaptığı görüşme sırasında, "Şov yapıyorsunuz burada. Her gün bizi uğraştırıyorsunuz" dedi.
 
GAZETECİYE ENGELLEME VE TEHDİT
 
Bu sırada eylemi takip eden gazetecilerde polisler tarafından darp edilerek, tehdit edildi. Gazeteciyi ablukaya alan polisler, eylem alanından uzaklaştırdı. Polis gazeteciyi "Sizi her gün uyarıyoruz, her gün geliyorsunuz. Gelmeyeceksiniz ulan, çekmeyeceksiniz ulan" diye tehdit etti. Bir süre Bağdat Caddesi'nde oturma eylemini gerçekleştiren aileler, slogan ve zılgıtlarla araçlarına binerek HDP Gebze ilçe binasına geçti.
 
'TALEPLERİN KABUL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ'
 
HDP İlçe binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HDP Milletvekili Şevin Coşkun, Anneler Günü'nde de engellendiklerini belirterek, Diyarbakır, Bakırköy, Van ve Batman'da da annelerin "Çocuklar ölmesin" diyerek sokaklarda olduklarını ancak bunun karşısında şiddete uğradıklarını dile getirdi. Coşkun, "Annelerimizin taleplerinin kabul edilmesini bekliyoruz. Artık saatlerin önemi var. Bizler bir an önce Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesini, aile ve avukat görüşme koşullarının düzenli olarak oluşturulmasını talep ediyoruz" ifadesinde bulundu.
 
Gebze Kadın Hapibhanesi'nde bulunan Hatice Calıhan'ın annesi Zeynep Calıhan, bir kez daha engellemeyle karşılaştıklarını belirterek, "Anneler Günü'nü 10 yıldır kutlamıyorum. Biz anneler gününü Abdullah Öcalan özgür, çocuklarımızın eylemi bitince ve özgür olunca kutlayacağız" dedi.
 
Açıklama sonrasında araçlarına binmek üzere parti binasından çıkan anneler, polisin "Slogansız sessiz dağılacaksınız" söylemi üzerine zılgıtlarla alandan ayrıldı.