18 Eylül 2024 Çarşamba

Gazze'deki gösterilere saldırı, 52 Filistinli katledildi

ABD, Nakba'nın (Büyük Felaket) 70. yılında büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyor. Kararı Gazze sınırında protesto eden Filistinlilere İsrail askerleri ateş açtı, 52 Filistinli katledildi, 2 binden fazla kişi yaralandı.
ABD emperyalizmi, İsrail'deki büyükelçiliğini bugün Kudüs topraklarına taşıdı. Filistin'e ait olan Kudüs'ü siyonist İsrail'in başkenti kabul etme anlamına gelen karar, Filistinlilerin Nakba'sı, yani Büyük Felaket'in 70. yıl dönümünden bir gün önce gerçekleştiriliyor. Filistin halkı, her yıl 15 Mayıs Nakba gününde evlerine dönüş için yaptıkları yürüyüş ve gösterileri bu sene ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşımasına karşı gerçekleştiriyor. İşgalci İsrail, abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere saldırdı, 41 Filistinliyi katletti.
 
Gazze'de sabah erken saatlerden itibaren on binlerce Filistinli yurtlarına dönüş hakkı için sınır bölgelerine yürüyüş başlattı. Yarın da sürmesi beklenen eylemler kapsamında tüm dükkanlar kepenk kapatırken, toplu taşıma araçları da çalışmadı. 
 
Sınırda on binlerce kişinin katıldığı gösterilere İsrail askerleri saldırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, can kabı 52'ye çıktı. 770'i ateşli silah olmak üzere 2 bin 238 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında gazeteciler de bulunuyor. 
 
İsrail ordusunun, sınırda kurulan çadırları insansız hava aracıyla (İHA) ateşe vermeye çalıştığı, Filistinlilerin yangına kısa sürede müdahale ettiği belirtildi. İsrail'in İHA'lardan attıkları yakıcı maddelerle, Filistinlilerin Gazze sınırına yığdıkları araç lastiklerini de ateşe verdiği bildirildi. Yine İHA'lardan gaz bombası atıldı. 
 
Siyonist İsrail'in tüm saldırılarına rağmen Filistinliler eylemlerini sürdürdü. Gösterilerin yarın da devam etmesi bekleniyor. 
 
Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.