28 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteci Oruç: Örgütlü olursak mahkum edilen gazeteciliği özgürleştireceğiz

2 Mart'ta yenide hakim karşısına çıkacak olan gazeteci Oruç, hapishanede yaşadığı hak ihlallerini aktardı. Kendi nezdinde gazeteciliğin yargılandığını belirten Oruç, tüm meslektaşlarına ve basın meslek örgütlerine dayanışma ve mücadele etme çağrısı yaptı.

Patnos L Tipi Hapishanesi'nde yaşadığı hak ihlallerini aktaran gazeteci Aziz Oruç, 2 Mart'ta görülecek duruşması için de dayanışma çağrısı yaptı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınan ve 18 Aralık'ta tutuklanan gazeteci Oruç ile telefon görüşmesi yapan Hülya Oruç, "Aziz tutsak edildiği günden bugüne hak ihlallerine maruz kalıyor. Kendisine gönderilen mektuplar verilmiyor. Gönderdiği mektuplara ise hiçbir gerekçe gösterilmeden el konuluyor. Aziz, bulundukları hücrenin lağım gibi koktuğunu defalarca dilekçe yazmalarına rağmen sorunlarının çözülmediğini anlattı. Aylardır Van'da olan arkadaşı İdris Yılmaz'ı ziyaretçisi olarak kontenjan listesine eklenmesini dilekçelerle talep etmiş. Fakat her defasında çeşitli bahanelerle reddedilmiş. Son olarak İdris Yılmaz'ın gazeteci olması gerekçesi ile Aziz'in talebi reddedilmiş. Üstelik bunu yazılı olarak tebliğ etmişler" dedi.

Sosyal medya paylaşımları ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan Oruç, kendi nezdinde gazeteciliğin yargılandığını kaydetti. Hatice Oruç, görüşmelerini şöyle aktardı: "Bugün Türkiye'de ve dünyada gazeteciğin ne tür baskı ve zorluklarla karşı karşıya kaldığına çokça tanık oluyoruz. Örgütlü gazetecilik güçlü gazeteciliktir. Otoriter sistemin desteklediği ana akım medyanın karalama propagandalarına karşı örgütlü olmalıyız. Örgütlü olursak mahkum edilen gazeteciliği özgürleştireceğimize inanıyorum."

Gazeteci Aziz Oruç, tüm meslektaşlarına ve basın meslek örgütlerine dayanışma ve mücadele etme çağrısı yaptı.